27 septembrie 2022
16.2 C
București

Performanță în medicină veterinară. La Spitalul Universitar de Urgență „Prof.univ.Dr. Alin Bîrțoiu”, profesorii și studenții luptă pentru viață

De citit...

Există în București locuri în care oamenii intră cu inima strânsă și un mare nod în gât și de unde, de cele mai multe ori, pleacă având impresia că plutesc pe nori. Cine a văzut suferința mută în ochii unui animal și a citit îngrijorarea  profundă de pe fața stăpânului său știe și drumul către Facultatea de Medicină Veterinară din București.

Conf. univ. dr. Iuliana Ionașcu prezintă Centrul de medicină experimentală.

Bucureștenii, dar și numeroși iubitori de animale din România știu să apeleze serviciile de medicină veterinară de la Spitalul Universitar de Urgență „Prof.univ.Dr. Alin Bîrțoiu”,  aflat în campusul Universității  de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV).

Cu un bloc operator dotat cu echipamente de ultimă generație, cu săli de operație din care intervențiile se transmit în timp real pentru ca studenții să poată învăța, cu computer tomograf și aparat de rezonanță magnetică nucleară, este cel mai complex și mai bine dotat spital veterinar din sud-estul Europei. Aici, echipele formate din profesori și studenți rezolvă cele mai complicate cazuri, salvând viața și aducând la normalitate animale pentru care se pierduse speranța.

Povestea cățelușelor Rosa și  Bella

În padocul Facultății de Medicină Veterinară, Johnny locuiește alături de prietenii săi.

Și la această facultate a Universității  de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, profesorii  se mândresc și se laudă cu rezultatele studenților lor: fie că este vorba despre cei care activează în spitalul universitar sau la cabinete veterinare din țară, fie că este vorba despre cei care au plecat peste granițe și performează și sunt apreciați în locurile în care au ajuns.

Niciun alt medic veterinar nu i-a dat șanse cățelușei Rosa, dar dr. Alexandra Peteoacă a luptat și a salvat-o.

Un exemplu este cel al medicului veterinar dr. Alexandra Peteoacă, doctorand al clinicii de chirurgie care ne prezintă două cazuri de suflet: cățelușele  Rosa și  Bella.

Cățelușa Rosa se reface după tratament și se bucură de viață.

Rosa a venit la spital cu politraumatisme, cel mai probabil în urma  unei lovituri de mașină. Era un puiuț care abia mai respira. A suferit operații succesive, a fost implantată proteză,  aplicată grefă de piele pe partea lezată, iar acum este un puiuț de șase luni vesel și activ.

Cățelușei Bella i-a fost aplicată o grefă de piele.

Bella, un metis de ciobănesc, a avut o plagă necrozată pe față care nu răspunsese la tratamente anterioare.  A suferit o operație de reconstrucție și i-a fost aplicată o grefă de piele pe suprafața afectată. Acum este în proces de revenire, a început să crească blana pe țesutul transplantat.

Formarea noilor generații de medici veterinari

Echipa de conducere a Facultății de Medicină Veterinară.

Conf.univ.dr. Iuliana Ionașcu, Prorector  al USAMV și reputat specialist în oftalmologia veterinară, spune că, în procesul de formare a noilor medici, echipa de profesori își dorește ca absolvenții să devină medici mai buni,  și chiar să meargă mai departe, să se perfecționeze ca și specialiști în diferitele ramuri ale medicinei veterinare. Ea  consideră că mândria actualului corp profesoral o constituie, alături de spitalul universitar, absolvenții facultății.

Prof.univ. dr Gabriel Predoi este mândru de generațiile de specialiști pe care facultatea i-a format.

Prof.univ. dr Gabriel Predoi, decanul facultății, afirmă că rata de inserție a absolvenților lor este de peste 90% indiferent dacă aleg să practice în țară sau pleacă peste hotare. Aceasta și datorită eforturilor lor susținute de a moderniza campusul: reabilitarea clădirilor, cele mai multe de patrimoniu, dotarea laboratoarelor, amenajarea spațiilor pentru catedra de anatomie (de exemplu), amenajarea Centrului de medicină  experimentală – centru în care se derulează cercetări împreună cu specialiștii în medicina umană, sau amenajarea și funcționarea unei stații  proprii de epurare a apei.

La Spitalul Universitar de Urgență „Prof.univ.Dr. Alin Bîrțoiu”, ajung zilnic foarte mulți pacienți.

Potrivit rectorului USAMV, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, pregătirea pentru medicina veterinară este costisitoare, poate aceasta ar fi explicația pentru care există asemenea facultăți doar în centrele mari universitare din țară. Dar,  consideră el,  orice investiție în acest domeniu este pe deplin justificată. Iubitorii de animale, dar și cei implicați în activități economice cu animalele au nevoie de specialiști.

Pe parcursul a două zile, USAMV și-a deschis porțile pentru a le oferi reprezentanților media o experiență „altfel”. Ei au au avut ocazia să interacționeze cu profesori, studenți și absolvenți ai USAMV. Pentru câteva ore aceștia au descoperit oportunitățile, beneficiile și perspectivele unui potențial student.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi de cercetare acreditată, pol de excelenţă al învăţământului universitar de specialitate, transformată constant şi consistent pe parcursul celor 168 de ani de existenţă. USAMV are peste 11.000 de studenţi, fiind definită ca „o universitate pentru viaţă şi agricultură, prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate” („Agriculture for Life, Life for Agriculture”). USAMV are în vedere patru direcţii strategice de dezvoltare în contextul actual: învăţământ de calitate (cu accent pe abilităţile practice urmărite de angajatori), cercetare avansată, internaţionalizare şi parteneriat cu mediul de afaceri.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Corina Gheorghe
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img