7 decembrie 2021
3 C
București

Pentru bugetari da, pentru restul…Acordarea tichetelor de vacanţă în mediul privat stă sub semnul unui „dacă”

De citit...

La începutul anului 2022, bugetarii vor primi tichete de vacanță în valoare de 1.450 lei. În ceea ce privește angajații din sectorul privat, lucrurile sunt mai complicate, totul fiind lăsat în sarcina angajatorilor.

Statul le va permite companiilor private să-și deducă cheltuielile făcute cu aceste vouchere de vacanţă. De asemenea, Guvernul va încerca să stimuleze mediul privat să ofere astfel de bonusuri lucrătorilor, doar că totul depinde de disponibilul bugetar de anul viitor și de mersul economiei. Prin urmare, în cazul celor care muncesc în companiile private, acordarea vouchere de vacanţă depinde de un mare „dacă”.

Daniel Cadariu, ministrul propus pentru Antreprenoriat şi Turism, a anunțat că tichetele de vacanţă vor fi emise din nou, în anul 2022, şi vor funcţiona cu siguranță pentru salariaţii din sectorul bugetar.

Oficialul a precizat că astfel de bonusuri pot exista şi pentru cei din mediul privat, acolo unde agenţii economici vor dori acest lucru. Daniel Cadariu a declarat, în Parlament, că mare parte din aceste cheltuieli ale firmelor private s-ar putea compensa de la bugetul de stat.

Tot pentru partea de turism, pentru anul 2022 vor fi emise din nou tichetele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru lucrătorii din sectorul bugetar, dar vor funcţiona şi pentru cei din mediul privat. Agenţii economici care doresc să emită aceste tichete de vacanţă vor putea deduce cheltuielile cu aceste sume. În măsura în care în perioada aceasta de aplicare a acestui program de guvernare economia va funcţiona şi încasările la buget vor fi suficient de mari, intenţionăm ca mare parte din aceste cheltuieli să le compensăm către agenţii economici de la bugetul de stat, dar asta ţine strict de mersul economiei”, a spus Cadariu.

Ministrul propus la Turism a subliniat că se doreşte stimularea agenţilor economici ca să le ofere angajaţilor, însă compensarea acestor tichete depinde de un „dacă”.

Din păcate, prea puţini dintre agenţii economici au optat pentru achiziţionarea acestor tichete de vacanţă pentru a le oferi salariaţilor. Noi considerăm că trebuie să îi stimulăm pe cât mai mulţi să facă acest lucru, de aceea am spus că dacă mersul economiei va permite vom încerca să compensăm de la bugetul de stat aşa ceva. Există un ‘dacă’”, a atenționat oficialul.

Daniel Cadariu a susținut public faptul că tichetele vor fi acordate de la începutul anului 2022, iar „pentru asta ne vom lupta atunci când se va discuta Legea bugetului, să includem sumele necesare în buget”.

Se ia în calcul limitarea utilității voucherelor de vacanţă

Și în cazul bugetarilor care vor primi tichete de vacanță exostă câteva condiții care ar putea să apară odată cu emiterea acestora. Una dintre ele este aceea de a utiliza aceste vouchere doar în turismul balnear și în agroturism.

De altfel, întrebat dacă aplicabilitatea voucherelor de vacanţă va fi limitată la staţiunile balneo şi la agroturism, Cadariu a răspuns: „Noi, acum, ca minister, trebuie să creăm strategii. Făcând analiza s-a constatat că anumite sectoare din domeniul turismului au rămas în urmă – staţiunile balneo şi turismul din mediul rural. Ţinta principală acolo este. Însă, în măsura în care există cerere, ele trebuie aplicate pentru toţi, pentru că după un an de activitate constaţi că la bugetul statului se întorc mult mai mulţi bani, pentru că ştim foarte bine că se pune în mişcare activitatea din domeniul turismului”.

Referitor la preţurile şi la calitatea serviciilor în turism oferite de sectorul românesc de resort, care de multe ori lasă de dorit, Daniel Cadariu consideră că într-o economie de piaţă fiecare este liber să îşi conducă afacerea cum crede de cuviinţă.

Într-o economie de piaţă funcţionează cererea şi oferta. Într-o economie de piaţă fiecare este liber în ceea ce priveşte business-ul să procedeze cum crede de cuviinţă. Nu zic că rezultatul final este un rezultat bun şi că nu sunt cazuri în care turiştii români sunt descurajaţi de preţurile de la noi, fie că discutăm în unele cazuri de litoral sau de alte locaţii din zona de munte, însă aşa este într-o economie liberă, democratică. Dorim o economie de piaţă”, a punctat ministrul propus la Turism.

Cadariu a semnalat problema promovării agenţilor economici pe plan internaţional şi a susținut că trebuie adoptată o schemă de minimis pentru participarea individuală a acestora la târgurile şi expoziţiile organizate în străinătate.

Tot în ceea ce priveşte turismul, avem o problemă cu ceea ce înseamnă promovarea în plan internaţional, pentru că nu este încă adoptată o schemă de minimis care să permită participarea agenţilor economici individual la standurile României şi pot participa în momentul de faţă doar în cadrul asociaţiilor sau din partea UAT-urilor, dar nu o pot face individual. Trebuie să o adoptăm, este una dintre priorităţi”, a mai spus oficialul.

Daniel Cadariu a primit miercuri aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Autor: Victoria Preda
Foto: Băile Felix Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img