4 iunie 2023
21.4 C
București

Pensionarii au găsit o soluție pentru a se aplica majorări de 15% ale veniturilor pe care le încasează

Federaţiile naţionale ale pensionarilor solicită premierului amendarea unui articol din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru a crea condiţii în vederea unei majorări a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II al anului 2023.

Crizele alimentare şi energetice pe care le traversăm au accentuat starea de sărăcie extremă în care se află peste 2 milioane de pensionari cu pensii mai mici de 2.000 lei, cărora foamea, frigul şi lipsa de medicamente le pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa. Având în vedere că în actul normativ ce reglementează Bugetul de Asigurări Sociale de Stat pentru anul 2023 nu a fost aplicată măsura propusă de noi, de amendare a art. 167, alin (1) al Legii nr. 207/2015, vă rugăm să aveţi în vedere rezolvarea acestei probleme prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, ceea ce ar crea condiţii pentru o majorare a pensiilor cu 15% începând cu trimestrul II al anului 2023”, precizează trei federaţii care reprezintă interesele a cinci milioane de pensionari.

Reprezentanţii organizaţiilor de pensionari susțin că, prin adresa din data de 5 decembrie 2022, înregistrată la Guvern cu nr. 32684 din 26.12.2022, au propus amendarea de urgenţă a articolului nr. 167, alin (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, dar la care nu au primit încă nici un răspuns. Aceştia au cerut reformularea acestui articol astfel încât contribuţiile de asigurări sociale să nu mai fie compensate cu creanţele (datoriile) pe care le are statul faţă de angajatori, ci să revină la destinaţia iniţială, respectiv la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Astfel, în anul 2022 au fost redirecţionate contribuţii în sumă de circa 16 miliarde lei, pentru anul curent acestea putând fi estimate la 19 miliarde lei.

Menţionăm că aşa cum este definită în art. 1, punctul 5 al Legii nr. 207/2015, contribuţia socială reprezintă o „prelevare obligatorie realizată în baza legii, care are ca scop protecţia persoanelor fizice obligate a se asigura împotriva anumitor riscuri sociale, în schimbul căreia aceste persoane beneficiază de drepturile acoperite de respectiva prelevare”. Diminuarea sumelor destinate Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat prin compensările menţionate duce la o diminuare a drepturilor de care beneficiază pensionarii şi la o creştere a riscurilor la care aceştia sunt expuşi, fiindu-le afectat dreptul la o pensie decentă prevăzut de art. 47 din Constituţie”, au transmis cele trei organizaţii de pensionari – Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională UNIREA a Pensionarilor.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei