24 aprilie 2025
17.9 C
București

Pe urmele trufelor provensale

Iarna, din decembrie până în martie, cultivatorii locali de trufe din regiunea Provence își deschid porțile și își împărtășesc know-how-ul. Vă propunem un tur gourmet care se oprește la Carpentras, Gordes, Manosque și în cele mai frumoase sate din Luberon.

Cea mai mare piață de trufe negre din Europa se desfășoară în fiecare sâmbătă de iarnă în satul provensal Richerenches, scrie revista franceză GEO.

În timp ce „diamantele negre” proaspăt scoase din pământ sunt comercializate la un preț ridicat între profesioniști, gurmanzii pot lua prânzul cu o omletă cu trufe pe culoarul rezervat vizitatorilor ocazionali.

O modalitate bună de a începe traseul alternativ al trufelor: nu ruta clasică din Périgord, ci cea din Provence! De la piața Richerenches la cea din Aups, trecând prin unele dintre cele mai frumoase sate din Luberon, traseul străbate regiunea lider producătoare de trufe franceze, într-o perioadă a anului în care vizitatorii sunt rari.

CITEȘTE ȘI: Trolltunga: lumea văzută de pe marginea prăpastiei. GALERIE FOTO+ VIDEO

Descoperirea trufei provensale: o experiență senzorială

Din decembrie până la începutul lunii martie, în timpul sezonului de recoltare, mulți cultivatori de trufe își deschid ușile fermelor și îi învață pe vizitatori despre săpat, arta de a căuta trufe, ghidați de câini special antrenați. Această experiență este posibilă la Carpentras (cu frații Jaumard, care organizează și „weekend-uri de descoperire”), la Gordes (Robert Florent) sau chiar la Manosque (La Truffe noire de Villedieu).

Acest „tur à la carte” poate include opriri gastronomice, precum Sevin, în Avignon, un restaurant cu stea care oferă un meniu de iarnă pe bază de trufe provensale.

O altă oprire esențială este micul sat Ménerbes, unde Maison de la truffle et du vin du Luberon te invită la „roti cu trufe” într-o clădire elegantă din secolul al XVII-lea.

Dacă ai timpul potrivit, aventura gourmet se va încheia la Grimaud, în inima Golfului Saint-Tropez. În fiecare iarnă, spre sfârșitul lunii ianuarie, festivalul Truffles en fête celebrează prețioasa ciupercă timp de trei zile. 

Când să mergi în Provence?

Când să mergi? Perioada de recoltare a trufei negre se întinde din decembrie până în martie, cu un vârf de maturitate în ianuarie.

Călătoria de la Richerenches la Grimaud reprezintă aproximativ 300 de kilometri și șase ore de condus pe drumuri departamentale întortocheate. De aceea e important să acordați câteva zile pentru a profita de escale și activități.

Și încă un sfat important: urmați celebrul drum al Cheilor Verdonului, între Ménerbes și Aups.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

CITEȘTE ȘI: Povestea orașului fantomă din Spania. VIDEO

 

Mai multe articole

Știrile zilei