8 august 2022
32 C
București

Pe linia de cale ferată HS2, arheologii au descoperit o sculptură din lemn de acum 2000 de ani. VIDEO

De citit...

Proiectul care vizează construcția, în Marea Britanie, a liniei ferate de mare viteză HS2 (High Speed) are, până acum, mare succes doar din punct de vedere arheologic. Pe șantierele dezvoltate în vederea construirii căii ferate sunt făcute periodic descoperiri ale unor artefacte importante din punct de vedere istoric.

Recent, arheologii au descoperit întâmplător o sculptură din lemn deosebit de „rafinată” și foarte rară, datând din perioada romană timpurie.

Artefactul, despre care se crede că are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, a fost recuperat în iulie dintr-un șanț roman plin de apă într-un câmp din satul Twyford, Buckinghamshire, sudul Angliei. Inițial s-a crezut că este o bucată de lemn degradat.

Pe măsură ce excavarea a continuat, în parcul industrial cunoscut sub numele de Three Bridge Mill, experții au descoperit că era o figură antropomorfă de 67 de centimetri (26,4 inchi) înălțime și 18 centimetri (7,1 inchi) lățime.

Realizată dintr-o singură bucată de lemn, se crede că sculptura datează din perioada romană timpurie datorită stilului de sculptură și a îmbrăcămintei sale asemănătoare tunicii. Experții, citați de CNN, au spus că silueta era în stare bună pentru vârsta ei, dar picioarele și brațele de sub coate s-au degradat.

Detaliile figurii care rămân vizibile includ coafura sau pălăria, picioarele bine delimitate și mușchii gambei și un cap ușor rotit, în timp ce tunica pe care o poartă pare să fie strânsă în talie și coboară până deasupra genunchiului.

Este o descoperire excepțional de rară”, a declarat, pentru CNN, Helen Wass, șefa de patrimoniu al HS2, adăugând că experții cunosc doar alte două exemple romano-britanice de figuri din lemn din Marea Britanie.

Sculptura – realizată din lemn de stejar – se crede a fi din secolul I d.Hr., deoarece ceramica găsită în șanț era din acea perioadă. „Știm că obiectul era destul de vechi înainte de a intra în pământ.Au fost semne de uzură, așa că este ca un articol prețuit, îngrijit. Și așa poate cineva l-a adus din altă regiune. Sau poate l-au sculptat când au fost aici. Pur și simplu nu știm încă. Asta este ceea ce este cu adevărat incitant”, a adăugat Wass.

Calitatea conservării este atribuită de către arheologi lipsei de oxigen din umplutura de argilă a șanțului, care a ajutat la prevenirea putrezirii lemnului – și este posibil să fi fost plasat în mod deliberat acolo.

Aceasta este o descoperire cu adevărat remarcabilă, care ne aduce față în față cu trecutul nostru.Calitatea sculpturii este rafinată, iar figura este cu atât mai incitantă, deoarece obiectele organice din această perioadă supraviețuiesc rareori”, a declarat Jim Williams, consilier științific senior pentru Historic England, într-un comunicat.

Un fragment al figurii găsite separat în șanț a fost, de asemenea, trimis pentru datare cu radiocarbon pentru a confirma vârsta lemnului, în timp ce analiza izotopilor stabili poate indica de unde provine lemnul.

O gamă largă de săpături arheologice au fost efectuate între Londra și Birmingham, ca parte a primei etape a proiectului HS2, cu o serie de descoperiri interesante, inclusiv un vast oraș roman, statui romane și un mozaic rar.

HS2 este marele proiect al Marii Britanii de a construi câteva sute de kilometri de linii ferate de mare viteză ce ar putea fi date în folosință între 2029 și 2040. Primele estimări indicau costuri de 32 miliarde de lire, dar până la urmă s-a ajuns la 96 miliarde de lire sterline, iar dimensiunea căii ferate este modificată periodic din cauza sumelor necesare pentru investiții.

Autor: Bella Steriadis
Foto: www.hs2.org.uk
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România?

Cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România se ridică la suma 530 miloane de euro și a fost realizată de OMV...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img