Home Locuri de muncă PCR-ul continuă să dicteze pe piața muncii

PCR-ul continuă să dicteze pe piața muncii

PCR-ul dictează în continuare pe piața muncii! Iar atunci când începi să cauți un loc de muncă, trebuie să ai în vedere faptul că nu sunt suficiente cunoștințele pe care le-ai acumulat în timpul școlilor urmate. Ai nevoie și de o altfel de pregătire care să te ajute să reușești în jungla economiei de piață. În plus, trebuie să te ferești de capcanele care există în unele contracte de muncă. 

Șanse mai mari de angajare sunt pe piața muncii „ascunse”

Primul lucru de care trebuie să țină cont un candidat care își dorește un job este acela că piața muncii este împărțită în două felii inegale. Într-o zonă de 20% se află piața muncii „vizibile”. Aici se încadrează joburile scoase la bătaie în mod public, fie prin intermediul Internetului, fie prin intermediul anunțurilor din ziare sau al unor instituții de specialitate.

Există însă o zonă foarte extinsă, așa-zisa piață a muncii „ascunse”, unde sunt cele mai multe oportunități de angajare. Având în vedere că ocupă o zonă de 80%, e lesne de înțeles de ce obținerea unui loc de muncă aici este cea mai ușoară.

PCR-ul este cea mai ieftină metodă de recrutare

Deși nu vor să recunoască, majoritatea celor care astăzi au un loc de muncă au reușit să ajungă la el prin metode nu tocmai la vedere.

Răutăcioșii spun că angajarea s-a făcut pe „pile, cunoștințe și relații” (PCR), specialiștii sunt însă de părere că acest fenomen este unul firesc. Multe dintre firme preferă să aducă în cadrul echipei o persoană care prezintă garanții morale. Asta cu atât mai mult cu cât este susținută de unul dintre angajații cu vechime din acea societate.

Unde mai pui că o astfel de metodă de recrutare a personalului nu implică niciun fel de costuri, dovedindu-se, de cele mai multe ori, foarte eficientă.

Așa cum am arătat, majoritatea angajărilor se fac prin „metoda pile și relații”. Prin urmare, dacă ești în căutarea unui loc de muncă, este foarte bine să-ți întrebi prietenii sau cunoștințele dacă nu au auzit despre un posibil job vacant.

Un loc de muncă nu trebuie căutat în cele mai evidente locuri. Există șansa ca în firme de care poate nu ai auzit să ai parte de profesia pe care ai visat-o. De aceea, atunci când îți cauți de lucru, este foarte important să comunici. O simplă discuție la cafea cu o cunoștință îți poate oferi șansa vieții.

Profesia potrivită

Însă înainte de a ajunge la acest pas trebuie să te gândești foarte bine ce meserie îți dorești să practici, dar mai ales trebuie să pui în balanță și pregătirea pe care o ai.

Studiile care s-au făcut arată faptul că tinerii, atunci când își aleg un loc de muncă, nu o fac pentru că asta își doresc în viață, ci pentru că sunt atrași de câștigurile promise. De multe ori, își dau seama mult prea târziu că profesia aleasă nu li se potrivește.

Din acest motiv apare și „moda profesiilor”. Se merge pe principiul „anul acesta se poartă meseria asta”. Atunci când un absolvent de liceu ia decizia de a urma o facultate nu o face doar pentru că știe că meseria în care se va specializa i se potrivește. Își alege forma de învățământ fie pentru că e la modă, fie pentru că prietena vrea să meargă la facultatea respectivă.

Până acum, în România nu prea s-au făcut cursuri de consiliere pentru tineri, cursuri care ar trebui să-i ajute să vadă mult mai bine ce profesie li se potrivește. Se pare că lucrurile sunt în schimbare, multe dintre liceele din țară apelând la specialiști în piața muncii.

Criteriile de care se ține cont

Iată câteva lucruri de care trebuie să țină cont un viitor salariat atunci când a identificat un posibil loc de muncă. În primul rând, trebuie să vadă dacă are pregătirea și cunoștințele cerute de postul respectiv. Apoi trebuie urmărite sarcinile și responsabilitățile impuse de o astfel de meserie.

De asemenea, candidatul trebuie să se intereseze de condițiile de lucru, aici fiind incluse atât numărul de ore lucrate, cât și mediul, nivelul de stres, efortul etc.

Valoarea salariului este și ea foarte importantă. Chiar dacă mulți spun că leafa crește în timp, viitorul angajat trebuie să vadă dacă munca pe care urmează să o presteze va fi retribuită pe măsură.

La fel de importante sunt și posibilitățile de avansare. Odată identificate aceste lucruri, candidatul are cale liberă pentru a se lupta pentru postul dorit.

Perioada de probă

Deși pare cea mai ușoară cale de a obține un loc de muncă, metoda „pile și relații” se aplică de obicei în cazul persoanelor care au ceva experiență, nu al celor care se află în cautarea primului lor loc de muncă. În situația în care nu ați mai lucrat până acum, trebuie să știți unde puteți găsi informații despre joburile disponibile.

O metodă foarte bună este cea a identificării anunțurilor date fie într-un ziar, fie pe Internet. În acest caz, un simplu telefon te poate apropia de profesia dorită. Atenție însă! Există foarte multe anunțuri „înșelătoare”, care ascund de fapt niște capcane. Una se scrie în anunț și alta se întâmplă în realitate. Viitorul angajat trebuie să fie sigur că este vorba despre locul de muncă anunțat, iar condițiile specificate acolo sunt valabile și în realitate.

Cel mai mare risc pe care și-l poate asuma o persoană care caută astfel un loc de muncă este acela de a nu beneficia de drepturile care i se cuvin legal după o perioadă de muncă. Există foarte multe firme care practică metoda „probei de lucru”. Astfel, după o perioadă în care candidatul este „muncit în probă”, este anunțat că societatea nu este mulțumită de rezultatele lui și e „concediat” fără a fi plătit. Autoritățile din domeniul muncii îi sfătuiesc pe cei care au trecut prin astfel de episoade să facă plângeri la Inspecția Muncii.

O altă problemă de care se pot lovi este cea legată de condițiile de muncă. De multe ori se întâmplă ca, atunci când sunt angajați, oamenii să realizeze că locul de muncă este cu totul altul decât cel promis.

Există, de asemenea, capcanele unor contracte de muncă. Acestea sunt întocmite în așa fel încât salariatul se obligă să rămână pe o perioadă lungă de timp în acel post, asta în ciuda faptului că nu-i sunt respectate drepturile. În cazul în care acesta dorește să plece, poate fi obligat la plata unor daune importante către firma care l-a angajat. Candidații la un post trebuie să fie foarte atenți atunci când semnează un contract de muncă. Dacă totuși li se pare că este în neregulă ceva, e bine ca, înainte de punerea semnăturii, să fie consultat un specialist.

Cum să ai un CV „beton”

Orice metodă alegi pentru a ajunge la un loc de muncă, trebuie să ai în vedere faptul că prima ta carte de vizită este CV-ul pe care îl prezinți. Din această cauză există câteva elemente de care trebuie neapărat să tii cont pentru a avea un CV „beton”.

Concurența pe piața muncii este atât de mare, încât, dacă nu ai o „carte de vizită” bine scrisă, riști să ți se închidă ușa in nas. Specialiștii spun că, atunci când se face recrutarea de personal, CV-ul joacă un rol important, dacă nu chiar rolul principal dacă ținem cont de faptul că este primul contract al candidatului cu angajatorul. De aceea, pentru a putea participa la interviul de angajare trebuie să treci peste această probă de foc.

Iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos:

  • Cel care întocmește un CV trebuie să știe că există niște elemente de bază de care trebuie să țină cont și anume: să facă o scurtă prezentare, să menționeze pregătirea academică sau cursurile pe care le-a absolvit, dacă are experiență să specifice acest lucru.
  • CV-ul trebuie să fie cât mai concis. Să nu aibă o grafică prea încărcată și să conțină informațiile de contact.
  • În ceea ce privește scrisoarea de intenție, aceasta este obligatoriu să conțină mențiunea despre jobul dorit, dar și motivele pentru care a fost aleasă acea funcție.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version