30 septembrie 2022
19.2 C
București

Paul Georgescu, primul român care a înotat în Dunăre, fără oprire, peste 100 km

De citit...

Paul Georgescu este primul român care a înotat în Dunăre, fără oprire, peste 100 km. Performanţele sportivului român, susţinut de Catena Racing Team și având ca partener oficial pentru acest proiect de pe Dunăre pe Hidroelectrica S.A., sunt impresionante.

A fost cel mai dificil proiect din cariera mea din cauza lungimii traseului, a condițiilor climaterice și a faptului că nu știam la ce să mă aștept. Spre final am fost epuizat și nu am mai reușit să mă alimentez așa cum trebuie. Am reușit și am învins din nou!”, a declarat Paul Georgescu după această performanță prin care s-a autodepășit.

Ritmul ultramaratonului acvatic a fost uimitor, mai ales că a avut parte de toate: vânt, valuri mari, caniculă, furtună cu fulgere, grindină și o ploaie torențială. Acesta face parte din proiectul românesc „Seven Lakes” inițiat de primul român care reușeste să parcurgă o asemenea distanță, mai ales că la nivel mondial sunt puțini înotători care au în palmares peste 100 de kilometri parcurși fără oprire.

Sportivul este cel mai rapid român care a traversat în 2016 Canalul Mânecii fără costum de neopren (cu timpul record de 13h 34′) și deținător al titlului „Triple Crown” (English Channel – 54 km, Catalina Channel, SUA – 35 km și Manhattan Island, SUA – 48,5 km), iar visul său cel mare era să încheie până în 2020 proiectul „Ocean’s Seven”, echivalentul „Seven Summits” al alpiniștilor care au reușit să cucerească cele 7 mari vârfuri ale lumii. Din păcate Pandemia COVID – 19 l-a oprit din drumul său pentru moment, dar, așa cum vedeți, nu se lasă! Ar fi trebuit să înoate în Japonia la sfârșitul lui iulie, iar între Spania si Maroc în luna octombrie, dar vremurile l-au făcut să se orienteze către recorduri stabilite în România!

Paul Georgescu a devenit primul român care a parcurs distanţa de 1 milă (1.609 metri), în apă îngheţată (3,2 grade Celsius), obținând un timp foarte bun de 22:44:19. Cursa a avut loc pe 2 februarie 2019, într-un bazin exterior din cadrul unui club din capitală.

În martie 2019 a devenit campion mondial la Ice Swimming (500 m), cucerind prima medalie din istorie pentru România la o astfel de competiție (timp 6:07:22) unde au concurat 54 de sportivi din toată lumea; românul a participat şi la proba Regină, de 1000 de metri şi s-a clasat pe un excelent loc 5 din 110 concurenţi. Tot anul trecut, pe 27 august, Paul Georgescu a triumfat alături de elevii săi, cu ROMÂNIA, prima ștafetă românească care a traversat înot Canalul Mânecii. A fost o premieră istorică pentru înotul românesc în ape deschise: în 10 ore si 25 minute, ștafeta ROMÂNIA compusă din Paul Georgescu, Sergiu Deznan și copiii Anton Zamfir (16 ani), Alice Perjoiu (16 ani), Andreea Albu (13 ani) și Ana Nanău (12 ani) au parcurs 43,4 km în Canalul Mânecii, la numai 18 grade apa mării! Trebuie menționat și faptul că ștafeta ROMÂNIA a înotat pentru copiii cu afecțiuni grave din MagiCAMP.

Anul acesta, pe 22 februarie, Paul Georgescu a reușit performanța unică, în cadrul proiectului ”Antarctica 2020 Swim”, de a înota o milă (1600 m) în apele înghețate de la Cercul Polar, în Antarctica, în 22 de minute și 44 de secunde. El a mai bătut alte trei recorduri: a înregistrat cel mai bun timp de parcurgere a unei mile la Cercul Polar (Cath Pendleton din Marea Britanie a înotat, de asemenea, o milă în 32 de minute și 54 de secunde), a fost fost înotătorul cu cea mai rapidă milă în Antarctica și sportivul care a înotat cea mai rapidă milă extremă numită ”Ice Zero” (temperatura apei la Cercul Polar a fost de 0,1 grade Celsius). Profesor de sport în viața de zi cu zi, Paul Georgescu, fost poloist de performanță la echipa Steaua București, se numără acum printre cei 33 de înotători din toată lumea care au înotat cel puțin un kilometru în ape înghețate.

Autor: Mihai Colț
Foto: Hidroelectrica

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img