25 septembrie 2022
18.8 C
București

Patronatul IMM-urilor propune schimbarea impozitării pe salarii pentru tinerii de până în 24 de ani

De citit...

Patronatul IMM-urilor propune schimbarea impozitării pe salarii pentru tinerii de până în 24 de ani. Măsura este inclusă în Programul de Guvernare 2021-2024 al Mediului de Afaceri redactat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în replică la propunerile PSD şi USR privind anularea impozitării salariilor minime.

CNIPMMR consideră că propunerile celor două partide politice vor provoca dezechilibre bugetare şi vor crea distorsiuni pe piaţa muncii.

Am văzut propunerea PSD şi dacă nu mă înşel şi propunerea USR, de a renunţa la impozitarea salariului minim pe economie. Acest lucru e o greşeală, pentru că pe de o parte bugetul de stat se bazează foarte mult pe aceste contribuţii care vin de la 1,3 milioane de salariaţi, în condiţiile în care avem 5,55 milioane de salariaţi. Deci de la 20% dintre salariaţi nu mai vin astfel de contribuţii. (…) Toţi (angajatorii, n.r.) vor fi tentaţi să meargă în sfera salariului minim, pentru că acela (în cazul renunţării la impozitare, n.r.) nu e purtător de impozite, şi atunci mai pierzi şi din impozitele şi taxele pe care le încasai de la celelalte categorii de salariaţi. Propunerea noastră e ca tinerii de până în 24 de ani angajaţi pe durată nedeterminată şi program complet de lucru să plătească o taxă fixă de 100 de lei pe lună, reprezentând contribuţiile şi impozitele, indiferent de valoarea salariului, dar nu mai mult de valoarea salariului mediu brut anual”, a explicat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

El susține că măsura propusă de patronatul IMM-urilor ar crea locuri de muncă pentru tinerii cu vârsta de până în 24 de ani, categorie care este serios afectată de şomaj.

Ce înseamnă acest lucru? În acest moment, tinerii până în 24 de ani care se află într-o formă de învăţământ, studenţii de până în 24 de ani, sunt asiguraţi. Deci ei, fie că au sau nu au un loc de muncă, sunt asiguraţi în sistemul de asigurări din România. Statul se obligă să asigure aceşti tineri, chiar dacă ei nu contribuie cu nimic. Practic, dacă am crea nişte locuri de muncă în această categorie sub 24 de ani şi i-am scuti de această contribuţie la sănătate şi de contribuţia la pensie şi cer o sumă fixă de 100 de lei, indiferent de salariu, ai crea nişte locuri de muncă, pentru că şomajul e cel mai mare în această categorie de vârstă, şi ai ajuta şi angajatorul, pentru că poate să dea un salariu mai mare acestor tineri. E vorba de primul loc de muncă, durată nedeterminată până se îndeplineşte această vârstă, şi program complet de lucru. Deci nu se pot crea distorsiuni în piaţă, cum am văzut la celelalte propuneri şi care vă spunem sincer că vor dezechilibra bugetul de stat şi ele nu se bazează pe realitate”, a precizat Florin Jianu.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img