Un ou intact, găsit în Marea Britanie, datând din perioada romană, care și-a păstrat încă lichidul, este singurul exemplu cunoscut de acest tip din lume. Modul extraordinar în care s-a conservat ar putea permite efectuarea de analize ulterioare pentru a-i dezvălui secretele.
Oul păstat timp de 1.700 de ani a fost descoperit, acum câțiva ani, într-un mormânt roman, în timpul săpăturilor arheologice de la Aylesbury (Buckinghamshire, sud-estul Angliei). La vremea respectivă s-au găsit patru astfel de artefacte, dar trei dintre ouă s-au rupt în timpul intervențiilor arheologice.
Spre uimirea cercetătorilor, învelișul oului rămas întreg mai conținea lichidul prețios intact, la aproape două milenii după ce a fost depus. „Acesta este singurul exemplu cunoscut în acest sens. tip în lume!”, notează specialiștii.
Parte a unui ritual funerar roman?
Supranumită „oul Aylesbury”, capsula a fost identificată alături de alte obiecte: o țesătură de coș, ceramică, pantofi de piele și oase de animale, excavate încă din 2010 pe vechiul sit roman.
Potrivit arheologilor, oul (împreună cu celelate ouă, acum distruse) a fost plasat în mod deliberat, în urmă cu 1.700 de ani, în mormânt, groapa respectivă fiind folosită anterior ca fântână pentru malț și fabricare a berii. „Era o zonă umedă de lângă un drum roman.Ouăle s-ar putea să fi fost plasate acolo ca „o jertfă votivă”. Coșul pe care l-am găsit ar fi putut conține pâine”, a declarat Edward Biddulph, supervizorul sitului și managerul de proiect de la Oxford Archaeology.
O descoperire descrisă drept „absolut incredibilă”
În urma acestei dezvăluiri surprinzătoare, au avut loc discuții despre cel mai bun mod de a expune oul. În 2023, un curator arheologic și specialist în cultura materială, Dana Goodburn-Brown, a sugerat să-l scaneze pentru a putea decide, iar experții au avut o mare surpriză. Aceștia au descoperit, pe imaginile 3D obținute la Universitatea Kent din Canterbury (Anglia), că oul încă mai conținea lichidul în sacul său de aer. „Faptul că oul își păstrează încă conținutul original este absolut incredibil”, a subliniat Edward Biddulph.
„Poate fi clasificat ca una dintre cele mai interesante și mai dificile descoperiri arheologice de investigat și conservat. A fi îngrijitorul temporar și investigatorul acestui ou roman este unul dintre punctele culminante ale carierei mele de 40 de ani”, a completat Dana Goodburn-Brown
Cercetători caută să identifice pasărea care a depus oul acum două milenii
Oul Aylesbury a fost apoi transportat de Edward Biddulph la prestigiosul Muzeu de Istorie Naturală din Londra, unde a fost predat cu grijă lui Douglas Russell, curator principal al colecției de ouă și cuiburi de păsări din instituție.
Acum se caută o modalitate de a o conserva fără a sparge celula și de a extrage o parte din conținut, care ar putea dezvălui secretele păsării misterioase care a depus oul acum 1.700 de ani.
Potrivit expertului, există ouă cu conținut și mai vechi. Dar este vorba despre ouă mumificate, așa cum este cel expus la muzeul din Grenoble. Dar cel detectat în Buckinghamshire ar putea fi cel mai vechi care a fost conservat neintenționat. „Te-ai fi așteptat ca lichidul său să fi scăpat de-a lungul secolelor, dar este încă acolo, adaugă el colegilor noștri britanici. Este absolut incredibil. Ar putea fi cel mai vechi ou de acest tip din lume”, a concluzionat omul de știință.