30 aprilie 2025
19.9 C
București

Oraşul Kyoto îşi majorează considerabil taxa turistică

Autoritățile din orașul japonez Kyoto au anunţat o creştere semnificativă a taxei pentru vizitatori. Măsura trebuie aprobată de consiliul municipal și se va aplica din martie 2026. Valoarea acestei taxe variază în funcţie de preţul cazării.

Proiectul elaborat de autoritățile japoneze prevede că vizitatorii care închiriază o cameră cu 20.000 până la 50.000 de yeni pe noapte (124 până la 310 euro) vor trebui să plătească o taxă turistică dublată la 1.000 de yeni (6,20 euro) de persoană pe noapte.

Pentru camerele închiriate cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 100.000 de yeni pe noapte (310 până la 620 de euro), taxa va fi majorată la 4.000 de yeni (24 de euro).

Pentru cele mai luxoase cazări – peste 620 de euro pe noapte -, taxa va fi mărită de zece ori, ajungând la 62 de euro de persoană pe noapte.

Kyoto, bijuteria istorică a Japoniei, se confruntă cu un aflux tot mai mare de vizitatori, ceea ce pune presiune pe infrastructură.

La fel ca Veneţia, Barcelona, plajele thailandeze din Maya Bay sau situl peruvian Machu Picchu, locuri emblematice pentru turismul Mondial, orașul este afectat de o prezenţă în masă a turiştilor și este interesat de promovarea „turismului durabil”.

Numărul de turişti străini în Japonia a crescut de cinci ori între 2012 şi 2020 şi s-a mărit şi mai mult după încheierea restricţiilor asociate pandemiei de COVID-19. Acest număr ar putea atinge un nivel record de 35 de milioane de persoane în 2024, în special pe fondul slăbirii yenului.

Această creştere a numărului de vizitatori provoacă fricţiuni serioase în fosta capitală imperială Kyoto, cunoscută pentru templele budiste vechi de secole şi pentru aleile tradiţionale.

CITEȘTE ȘI: Introducerea biletului de acces în Veneția se dovedește un succes

Pe lângă ambuteiaje, locuitorii se plâng de comportamentul turiştilor care se aventurează pe aleile private şi deranjează gheişele în kimono pentru a face fotografii pe care le postează pe reţelele sociale. Incidente repetate au fost semnalate în special în cartierul istoric Gion, unde gheişele, numite local „geikos” („femei ale artelor”), interpretează dansuri sofisticate şi cântă la instrumente tradiţionale.

Fascinaţia faţă de aceste artiste profesioniste a crescut peste ocean odată cu succesul serialului Netflix „The Makanai”, cu acţiunea plasată în Gion.

Consiliul cartierului, care a acuzat că unii vizitatori se comportă ca nişte „paparazzi” într-un „parc de distracţii”, a decis în martie 2024 să interzică accesul turiştilor pe aleile private.

De altfel, în 2019 a fost interzisă fotografierea pe drumurile private, abaterea fiind sancţionată cu o amendă de până la 10.000 de yeni (62 de euro).

De la Tokyo la Osaka, marile oraşe japoneze percep deja turiştilor taxe turistice în valoare de câteva sute de yeni pe noapte.

Există, de asemenea, o cotă zilnică de persoane care pot urma cel mai popular traseu amenajat pe Muntele Fuji şi a fost stabilită o taxă de intrare de puţin peste 12 euro (2.000 de yeni).

Din decembrie, Ginzan Onsen, un oraş cu izvoare termale renumite pe Instagram, a interzis accesul persoanelor care sosesc după ora 20:00 şi care nu au rezervare la hotel.

În întreaga lume, tot mai multe locaţii au recurs la metode de protecţie faţă de turismul excesiv. Anul trecut, Veneţia a introdus o taxă pentru vizitatorii de o zi.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com

CITEȘTE ȘI: Insula dragonilor Komodo devine destinaţie turistică premium

Mai multe articole

Știrile zilei