4 iunie 2023
21.4 C
București

Opera Naţională Română din Timişoara începe 2022 în forță

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) va deschide noul an cu o premieră, baletul „Creaţiunile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven, dar şi cu spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini, ce va fi prezentat pe 12 ianuarie 2022 la Teatrul „Madlenianum” din Belgrad.

ONRT pregăteşte şi o operetă-surpriză pentru a omagia cei 75 de ani de la prima reprezentaţie de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a avut loc pe scena Operei din Timişoara.

Pe 12 ianuarie, dacă ne vor permite condiţiile pandemice, vom merge cu ‘Tosca’ şi la Belgrad, cu această distribuţie: conducerea muzicală, Dejan Savic (invitat), regia artistică: Ognian Draganoff, Decoruri Boris Stoynov şi soliştii: Lăcrimioara Cristescu (Floria Tosca), Alin Stoica, invitat (Mario Cavaradossi), Zeljko Lucic, invitat (Scarpia), Marius Goşa (Angelotti), Gelu Dobrea (Sacristanul), Vasile Bădescu, debut (Spoletta), Mircea Dan Petcu (Sciaronne), Mihai Prelipcian, debut (Temnicerul), Cristina Vlaicu (Păstorul). Sperăm să putem alege în 2022 masca cea cu zâmbet dintre cele două măşti ale teatrului liric şi să facem şi o premieră de operetă pe care ne-am propus-o pentru cinsti trecutul şi tradiţia, marcând în aprilie 75 de ani de când se cânta prima „Aida”. Importantă va fi distribuţia în care vor juca soliştii noştri. Va fi o surpriză. Acestea sunt liniile mari în vederea pregătirii pentru Capitala Culturală 2023”, a declarat managerul ONRT, Cristian Rudic.

Managerul ONRT a amintit că în anul care se încheie Opera a suferit, alături de toate celelalte instituţii de spectacol răspunzătoare de misiunea socială, de împărţirea emoţiei între public şi scenă. Chiar şi în aceste condiţii dificile, opera timişoreană a reuşit să pună în scenă două premiere, „La Serva Padrona” (G. B. Pergolesi) şi „Creaţiunile lui Prometeu”.

La un moment dat, ne-am reîntâlnit în sală cu publicul nostru şi sperăm că viitoarele valuri ne vor ocoli. Am reuşit, o premieră în pandemie, „La Serva Padrona” cu Silviu Purcărete ca regizor şi o alta cu spectacolul de balet „Creaţiunile lui Prometeu” de L.v. Beethoven, prezentat la sfârşitul lunii decembrie şi în ianuarie 2022, pregătit pentru anul comemorativ „Beethoven”. Baletul este una din liniile pe care le urmărim foarte atent. Am început cu „Baiadera”, continuăm cu „Creaţiunile lui Prometeu”, care nu este un balet modern, dar cu concepţie scenografică aparte a maestrului Dragoş Buhagiar, la pupitrul dirijoral se va afla Friederich Pfeiffer (invitat al Filarmonicii din Viena”, a precizat Cristian Rudic.

Cristian Rudic doreşte să reia seria de concerte, în Aula Magna a Universităţii de Vest, lansată în 2019 şi întreruptă de pandemie.

„Publicul care a venit la spectacolele noastre în acest an greu a fost cel obişnuit, care nu a lipsit niciodată. Faţă de alte ţări, ne putem lăuda că avem totuşi un public tânăr, ceea ce este extraordinar şi cumva inexplicabil, mai ales că studenţii nu au fost mult timp. Am rulat în acest an spectacole multe de repertoriul ONRT, a fost Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală (ediţia XLV), am avut „Boema” şi „Carmen” concertant pentru că ne era teamă să punem corpul de copii pe scenă. I-am avut, în schimb, oaspeţi pe Alin Stoica, Ramona Zaharia, Bogdan Baciu, Zeljko Lucic şi pe dirijorii David Crescenzi şi Ciprian Teodoraşcu. După un an de pauză am continuat Festivalul de operă şi operetă în aer liber şi am fost cu „La Serva Padrona” la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. În continuare, ne dorim distribuţii frumoase”, a adăugat Cristian Rudic.

Până atunci, ONRT invită publicul la opereta care face în mod tradiţional trecerea dintre ani, „Liliacul” de Johann Strauss, vineri, de la ora 18.00, când sub bagheta dirijorală a lui Peter Oschanitzky vor urca pe scenă Cristian Rudic (Eisenstein), Mihaela Marcu (Rosalinda), Octavian Vlaicu (Frank), Gabriella Varvari (Orlovski), Cristian Bălăşescu (Alfred), Dan Patacă (Dr. Falke), Mircea Dan Petcu (Dr. Blind), Cristina Vlaicu (Adela), Suzana Vrânceanu (Ida), invitata Maia Morgenstern (Frosch) şi Gabriel Mulea (Ivan). Soliştii baletului: Manuela Ardelean, Alina Mihai, Olga Sfetcu, Irina Iordache, Andreea Mihalic, Alexandru Pîntea, Darius Agrima, Teodor Pătraşcu, Sergiu Mihalic, Flavius Popa.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Opera Naţională Română din Timişoara
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei