30 noiembrie 2023
0.2 C
București

ONU recomandă înscrierea în patrimoniul UNESCO a Marii Bariere de Corali

Marea Barieră de Corali din Australia ar trebui inclusă pe lista patrimoniului mondial „în pericol”, potrivit unei recomandări a unei comisii a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Specialișii consideră că cel mai mare ecosistem de corali din lume a fost în mod semnificativ afectat de schimbările climatice şi de încălzirea oceanelor.

Fenomenele frecvente de albire ameninţă reciful australian – patru astfel de evenimente au avut loc în ultimii şapte ani. Albirea se produce atunci când apa se încălzeşte prea mult, determinând coralii să expulzeze algele colorate care locuiesc în ţesuturile lor, devenind apoi albi.

Coralii sunt nevertebrate sesile, care „prind rădăcini” pe fundul oceanului. Pot supravieţui unui fenomen de albire, dar acesta le poate împiedica dezvoltarea şi afecta reproducerea.

Rezilienţa (recifului) de a se recupera în urma efectelor schimbărilor climatice este compromisă substanţial”, precizează specialiștii care au vizitat reciful australian în luna martie, într-un raport pentru Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Raportul ar fi trebuit lansat înaintea unei reuniuni a comitetului pentru patrimoniu mondial UNESCO în iunie, programată să aibă loc în Rusia, dar care a fost amânată din cauza războiului din Ucraina. Data de desfăşurare a următoarei reuniuni nu a fost încă stabilită.

Deşi eforturile de a contracara încălzirea climatică s-au intensificat în ultimul timp, în special activitatea de cercetare în ceea ce priveşte reabilitarea coralilor, sunt necesare acţiuni de „maximă urgenţă” pentru salvarea recifului din largul Australiei.

Autorităţile de la Canberra au făcut lobby ani întregi pentru a menţine reciful – care contribuie cu 6,4 miliarde de dolari australieni (4,3 miliarde dolari) la economia ţării – în afara listei obiectivelor în pericol, întrucât includerea pe acea listă ar putea duce la pierderea statutului de patrimoniu, ceea ce l-ar face mai puţin atractiv pentru turişti.

Înaintea pandemiei de COVID-19, circa două milioane de turişti vizitau anual reciful situat în largul coastei nord-estice a Australiei, potrivit datelor oficiale, iar activitatea turistică oferea locuri de muncă unui număr de 64.000 de persoane.

Anul trecut, Australia a evitat includerea recifului pe lista patrimoniului „în pericol” după ce, în urma unei intense activităţi de lobby a guvernului precedent, UNESCO a decis să amâne luarea unei decizii pentru anul acesta.

Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a spus că guvernul australian va impulsiona UNESCO să nu includă reciful pe lista patrimoniului „în pericol”, întrucât schimbările climatice ameninţă recifele de corali din lumea întreagă.

„Vom sublinia în mod clar pe lângă UNESCO că nu este nevoie singularizarea Marii Bariere de Corali în acest fel.Motivul pentru care UNESCO evidenţia în trecut un loc ca fiind în pericol era acela de a obţine o investiţie guvernamentală mai mare sau mai multe măsuri guvernamentale, iar după venirea noului guvern, ambele lucruri s-au întâmplat”, a spus Tanya Plibersek.

Guvernul laburist instalat recent în Australia şi-a luat angajamentul că va investi în anii următori suma de 1,2 miliarde de dolari australieni (800 de milioane de dolari) pentru protejarea recifului. În septembrie, Parlamentul australian a adoptat o lege care se referă la atingerea obiectivului de zero emisii nete până în 2050.

Fundaţia Marii Bariere de Corali, o organizaţie independentă, a spus că este deja la curent cu lista de ameninţări identificate în raportul ONU, dar că recomandarea de a adăuga reciful pe lista obiectivelor în pericol este prematură.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei