Scoția și-a propus ca, până în 2020, producția de energie din această regiune să fie 100% din surse regenerabile.
Unul dintre marile obiective ale omenirii, prin instituțiile internaționale, este mobilizarea pentru combaterea crizei climatice. Un obiectiv important în acest demers este este continuarea trecerii la energia regenerabilă. În timp ce unele țări se luptă să facă această schimbare, Scoția excelează la acest capitol.
Până în prezent, turbinele eoliene din Scoția au produs aproape dublul cantității de energie eoliană necesară pentru alimentarea tuturor gospodăriilor din această regiune, scrie www.weforum.org.
Un raport prezentat de WWF arată că, între ianuarie și iulie 2019, Scoția a generat 9.831.320 megawați (MWh) din energie eoliană, conform datelor înregistrate de Weather Energy. Acest lucru este suficient pentru a alimenta 182% din toate cele 4,47 milioane de locuințe scoțiene, sau aproape 100% din casele din Scoția și nordul Angliei. Noile cifre au stabilit un nou record pentru puterea eoliană a țării.
“Acestea sunt cifre uimitoare, revoluția energiei eoliene scoțiene continuă în mod clar să înainteze. De-a lungul întregii țări, toată lumea beneficiază de energie mai curată și care afectează mai puțin schimbările climatice. Aceste cifre arată că exploatarea potențialului eolian de pe Coasta de Nord poate furniza electricitate ecologică pentru milioane de locuinte, nu numai in Scotia, ci și in Anglia. Este timpul ca guvernul britanic să susțină Scoția și să îi faciliteze accesul pe piața energetică a întregului regat“, a declarat Robin Parker, directorul pentru politici climatice și de energie din cadrul WWF Scoția.
Alex Wilcox Brooke, manager de proiect pentru energia regenerabilă de la Severn Wye Energy Agency, a adăugat că aceste statistici arată cât de eficientă poate fi energia eoliană. “Aceste cifre evidențiază într-adevăr coerența energiei eoliene în Scoția și de ce acum joacă un rol important în piața de energie din Marea Britanie“, a completat Brooke.
Energie doar din surse regenerabile
Scoția și-a stabilit ca prioritate absolută producerea și utilizarea energiei regenerabile. Țara are scopul de a utiliza surse regenerabile de energie pentru a furniza 100% din energia electrică brută anuală a Scoției până în 2020. Dacă Scoția va realiza acest obiectiv, aceasta ar însemna că începând cu anul următor scoțienii nu vor mai folosi combustibili fosil pentru a genera electricitate.
Atunci când Scoția a stabilit obiectivul pentru anul 2020, a stabilit și un obiectiv intermediar de a alimenta 50% din energia electrică cu energie regenerabilă până în 2015. Scoția a îndeplinit și a depășit această țintă, energia regenerabilă generând 59% din energia scoțiană în 2015, potrivit Scottish Development International.
Energia eoliană este favorită în Scoția, dar alte surse regenerabile de energie includ energia solară, geotermală, hidroelectrică, hidrokinetică și biomasă.
Scoția este “lider mondial” în domeniul energiei regenerabile
De la atingerea acestui obiectiv intermediar în 2015, Scoția a continuat să își intensifice dependența de energia regenerabilă.
The Independent a numit țara “lider mondial” în domeniul energiei regenerabile și a menționat că în 2016, 54% din energia electrică din Scoția provenea din surse regenerabile, iar în 2017 68,1% au provenit din surse regenerabile. Și în 2018, 74,6% din electricitatea brută scoțiană a provenit din surse regenerabile, potrivit Power Technology.
Dacă Scoția își atinge obiectivul de a fi 100% alimentat de electricitate din surse regenerabile anul viitor, se va alătura unui grup restrâns de țări care au realizat deja același obiectiv: Albania, Congo, Islanda și Paraguay.