7 octombrie 2022
17.2 C
București

O pictură cu domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală a fost descoperită în clădirea UMFST din Târgu Mureș

De citit...

Clădirea centrală a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş se află în plin proces de reabilitare, iar în timpul lucrărilor au fost făcute descoperiri importante. Rectorul instituției de învățământ superior, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat că au fost identificate mai multe picturi de o valoare inestimabilă, iar una îl reprezintă pe domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală.

Clădirea centrală a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an. Sala festivă a universităţii a furnizat zilele trecute o surpriză de proporţii. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum şi o serie de decoraţiuni specifice care acoperă atât pereţii cât şi tavanul sălii”, a menționat prof. dr. Leonard Azamfirei.

CITEȘTE ȘI: Descoperire arheologică importantă în apropierea oraşului Pecica

Descoperirea făcută va conduce la o evaluare a imobilului, care are statut de monument istoric, de către experţii în domeniul protejării monumentelor istorice. În plus, Sala festivă va fi renovată în aşa fel încât să fie adusă la forma în care aceasta era în perioada 1920-1940, când clădirea universităţii adăpostea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

Universitatea are în propria arhivă o fotografie a Sălii festive din perioada interbelică (foto  alb-negru), când acolo funcționa capela liceului, a cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile recent descoperite, document care va sta la baza proiectului de reabilitare.”, a mai spus rectorul UMFST.

CITEȘTE ȘI: Arheologii Muzeului Judeţean Mureş au făcut o descoperire importantă într-o criptă din interiorul Bisericii reformate din Fântânele

Prof. dr. Leonard Azamfirei a amintit faptul că, pe 9 august, se împlinesc 421 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul (1558-1601). El a făcut trimitere la o sursă istorică important, care vorbește despre uciderea domnitorului.Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze; deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul. Această ucidere infamă a lui Mihai Vodă nu fu aprobată de nimene la curtea împăratului Rodolf.” (Dionisie Fotino, Istoria generală a Daciei, sau a Transilvaniei, Țerei Muntenesci și a Moldovei, trad. de George Sion, Bucuresci, Imprimeria Națională a lui Iosef Romanov et Companie, 1859, p. 74)

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Leonard Azamfirei Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img