22 ianuarie 2022
-2.9 C
București

O nouă imagine a găurii negre din centrul Căii Lactee

De citit...

NASA a publicat o nouă imagine a găurii negre din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Această imagine compozită, realizată în raze X arată gaz molecular și gaz ionizat cald în apropierea centrului galactic.

Caracteristicile de culoare portocalie sunt de hidrogen gazos strălucitor. O astfel de caracteristică, în vârful de sus al jetului este interpretată ca un nor de hidrogen care a fost lovit de jetul care se „scurge”.

Jetul se împrăștie de pe nor în șiroaie care curg spre nord.

Mai jos, lângă gaura neagră, sunt observații cu raze X ale gazului supraîncălzit colorat în albastru și al gazului molecular în verde. Aceste date sunt dovezi că gaura neagră acumulează ocazional stele sau nori de gaz și ejectează o parte din materialul supraîncălzit de-a lungul axei sale de rotație.

Gaura neagră centrală a Căii Lactee are o scurgere. Această gaură neagră supermasivă pare să aibă încă vestigiile unui jet asemănător unei pistoleți care datează de câteva mii de ani.

Telescopul spațial Hubble de la NASA nu a fotografiat erupția fantomă, dar a ajutat la găsirea dovezilor circumstanțiale că acesta încă se împinge slab într-un nor imens de hidrogen și apoi se împroșcă, precum fluxul îngust dintr-un furtun îndreptat într-un morman de nisip.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: NASA
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Trei tendințe în materie de securitate pentru IMM-uri

Anul 2021 a fost modelat de o redresare economică în urma pandemiei de coronavirus, pe măsură ce oamenii și întreprinderile și-au modificat și ajustat...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img