8 august 2022
32 C
București

O nouă imagine a găurii negre din centrul Căii Lactee

De citit...

NASA a publicat o nouă imagine a găurii negre din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Această imagine compozită, realizată în raze X arată gaz molecular și gaz ionizat cald în apropierea centrului galactic.

Caracteristicile de culoare portocalie sunt de hidrogen gazos strălucitor. O astfel de caracteristică, în vârful de sus al jetului este interpretată ca un nor de hidrogen care a fost lovit de jetul care se „scurge”.

Jetul se împrăștie de pe nor în șiroaie care curg spre nord.

Mai jos, lângă gaura neagră, sunt observații cu raze X ale gazului supraîncălzit colorat în albastru și al gazului molecular în verde. Aceste date sunt dovezi că gaura neagră acumulează ocazional stele sau nori de gaz și ejectează o parte din materialul supraîncălzit de-a lungul axei sale de rotație.

Gaura neagră centrală a Căii Lactee are o scurgere. Această gaură neagră supermasivă pare să aibă încă vestigiile unui jet asemănător unei pistoleți care datează de câteva mii de ani.

Telescopul spațial Hubble de la NASA nu a fotografiat erupția fantomă, dar a ajutat la găsirea dovezilor circumstanțiale că acesta încă se împinge slab într-un nor imens de hidrogen și apoi se împroșcă, precum fluxul îngust dintr-un furtun îndreptat într-un morman de nisip.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: NASA
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România?

Cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România se ridică la suma 530 miloane de euro și a fost realizată de OMV...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img