29 mai 2023
23.5 C
București

O intervenție chirurgicală complicată i-a redat șansa la viață. Ana Maria avea o tumoră cerebrală de 10 centimetri.VIDEO

Ana Maria nu s-a gândit niciodată că o boală atât de gravă o va face să treacă printr-o mare cumpănă. Avea din când în când „amorțeli”, dar se gândea că sunt de la stres, lua apă cu zahăr și răul trecea. Doar că nu aceasta era cauza senzațiilor pe care le trăia. Când durerile de cap nu i-au mai dat pace, a mers la oftalmolog pentru a-și schimba ochelarii. Sănătatea i s-a deteriorat constant și în cele din urmă a fost dusă cu ambulanța la spital. Investigațiile făcute au scos la iveală faptul că avea o tumoră cerebrală gigant de 10 centimetri. 

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au decis să intervină imediat și au intrat cu pacienta în sala de operații.

A fost la medicul oftalmolog şi a schimbat ochelarii din cauza durerilor de cap asociate cu tulburările de vedere şi, de asemenea, avea o pareză a nervului trei. Nu mai putea închide pleoapa corespunzător. S-a adresat clinicii noastre, unde a fost supusă unei investigaţii imagistice şi surpriza a fost descoperirea unei tumori imense, cu un diametru de aproximativ 10 cm, care s-a dovedit a fi, cel puţin pe imagistica efectuată la noi, o tumoare benignă, un meningiom de gradul unu. S-a realizat o embolizare preoperatorie prin intermediul unei tehnici endovasculare, adică s-au închis vasele de sânge care hrăneau acea tumoră, în scopul de a efectua intervenţia chirurgicală în siguranţă, atât pentru pacient în primul rând, cât şi pentru confortul echipei operatorii, deoarece se ştie că aceste tumori pot fi foarte bine vascularizate şi pot provoca sângerări abundente în timpul intervenţiei chirurgicale. Dificultatea a constat în faptul că această tumoră ocupa aproape jumătate din emisfera cerebrală dreaptă. Am analizat în detaliu dacă să scoatem tumora într-o singură intervenţie sau să o îndepărtăm parţial într-un al doilea timp operatoriu, realizând a doua operaţie”, a explicat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul unității sanitare ieșene.

O operație foarte grea

Tumora avea dimensiuni foarte mari, iar din această cauză exista riscul ca plasticitatea creierului să fie afectată. Riscul major era ca o îndepărtare bruscă a tumorii să nu permit creierului să-și revină după operație, în condițiile în care formațiunea se dezvoltase pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.

CITEȘTE ȘI: Medicii ieșeni salvează vieți cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife

Analizând inclusiv vascularizaţia tumorii pe baza studiilor angiografice efectuate, s-a putut realiza embolizarea vaselor de sânge, asigurându-se un confort intraoperatoriu foarte bun, iar tumora a fost îndepărtată într-o singură intervenţie chirurgicală. Plasticitatea creierului s-a recuperat, iar afectarea a fost minimă. Creierul şi-a revenit la volumul său normal. Pacienta se simte foarte bine în prezent. A realizat că tulburarea de vedere era cauzată de tumoră, deoarece aceasta apăsa asupra centrilor responsabili de vedere, în special asupra lobului occipital. S-a realizat o rezecţie totală a acestei tumori. Urmează să fie supravegheată prin investigaţii imagistice, iar în cazul în care recidivează se va opta pentru o radiochirurgie de tip Gamma Knife”, a menționat dr. Eva.

CITEȘTE ȘI: Povestea Verei, mamă a patru copii, pacienta care nu mai primea nicio șansă la viață. VIDEO

Cazul a fost unul extrem de complicat având în vedere volumul mare al tumorii şi în faptul că manifesta o simptomatologie redusă. Pacienta prezenta doar un deficit de vedere, care poate fi atribuit şi altor cauze decât cele cerebrale, sau o pareză a nervului oculomotor.

Această situaţie ne-a pus într-o anumită dificultate deoarece aveam în faţă o pacientă tânără, fără deficite neurologice majore. După intervenţia chirurgicală, indiferent de tipul acesteia era absolut necesar ca pacienta să nu prezinte niciun deficit. Lucrul acesta s-a şi întâmplat, datorită echipei multidisciplinare de profesionişti care au analizat cu atenţie cazul şi au reuşit să asigure pacientului un act medical fără complicaţii, asigurându-i astfel o calitate cât mai bună a vieţii”, a mai spus managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Șansa de a-și crește cei doi copii

Intervenția chirurgicală pe care a suferit-o i-a oferit femeii de doar 40 de ani șansa de a-și crește cei doi copii.

CITEȘTE ȘI: Medicii i-au salvat singurul ochi sănătos și i-au dat șansa să-și vadă copilul crescând. VIDEO

Tumora a fost îndepărtată în întregime, iar Ana Maria este acum în siguranță.

Au zis că dacă mai stăteam două ore paralizam. Am fost la un pas… am avut un mare noroc. Le mulțumesc foarte frumos, să trăiască, să fie fericiți! Mi-au salvat viața. Sunt foarte fericită. Abia acum am văzut eu ce înseamnă viața. Eu amorțean, dar am spus că sunt de la inimă. Amorțelile le am de mult, dar luam un pic de apă cu zahăr și îmi trecea. Am sunat la salvare și a venit și m-au luat, am și vomitat. Eu am zis că nu am să fiu niciodată bolnavă în viață. Nu m-am așteptat. Mă simt foarte bine!”, a declarat Ana Maria.

Autor: Ștefania Enache
Foto/ video: Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei