4 iunie 2023
15.3 C
București

O incursiune în lumea meșteșugurilor tradiționale

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal anunță organizarea unei serii de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, care se vor desfășura în perioada 31 mai – 3 iunie 2022, iar primul eveniment propune o incursiune în lumea meșteșugurilor tradiționale.

Astfel, marți 31 mai a.c., între orele 9.45 și 12.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A) Petre Merinu – artist plastic, îi va iniția pe micii ucenici în tainele confecționării de fluiere din trestie.

Petre Merinu s-a născut la Arad, pe 28 decembrie 1956. Viaţa lui a avut un parcurs interesant, de sitcom, trecând prin mai multe etape care în final l-au adus la Roşia, în judeţul Bihor.

În tinereţe, după ce a lucrat la Fabrica de vagoane Arad, s-a orientat spre artă şi a terminat Secţia de pictură şi Ceramică a Facultatăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, unde l-a prins ca profesor pe pictorul și graficianul Dan Hatmanu. Petre Merinu a activat de asemena în Clubul de speologie „Liliacul” din Arad alături de speologi precum Halasi Gabor, speolog şi scufundător de peşteră.

În prezent activează în atelierul său din Roşia unde face la comandă măşti din ceramică, bâte din lemn pirogravate, fluiere din ceramică, numere din ceramică pentru casă.

În atelierul lui îi învaţă pe copii ceramică fiind mereu în căutare de ucenici, cărora să le transmită acest meşteşug.

Autor: Filip Denis
Foto: Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei