Medicii din spitalele din România luptă contra cronometru pentru a salva viața pacienților ajunși în situații limită. O echipă de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a intervenit la timp în cazul unui bărbat care prezenta un anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală. Salvarea pacientului s-a făcut printr-o procedură medicală minim invazivă, premieră pentru această unitate medicală. Succesul medicilor suceveni este unul imens, având în vedere că de mai bine de un an lucrează în condiții cumplite din cauza pandemiei de COVID 19.
Bărbatul în vârstă de 55 de ani s-a prezentat la U.P.U. din cadrul Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, acuzând „cea mai cruntă durere din viața sa”. Investigațiile medicale au dus la stabilirea unui diagnostic crunt: AVC hemoragic.
Fiind vorba despre o urgență medicală majoră, o echipă multidisciplinară, formată din neorochirurgul dr. Ticu Blănaru și radiologul internist dr. Mihai Crețeanu, a decis să intervină imediat, nefiind posibilă tranferarea pacientului la o unitate axată pe afecțiuni neurologice. S-a lucrat contra cronometru și s-a efectuat intervenția prin embolizare.
„S-a efectuat procedura cu anestezie locală, apoi pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care „înfundă” dilatarea anevrismală, rupă în cazul pacientului nostru. Procedura a durat în jur de 60 de minute, s-a desfășurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un succes total”, a explicat dr. Alexandru Calancea, mamagerul interimar al spitalului din Suceava.
Succesul intervenției a fost determinat de existența specialiștilor, a infrastructurii și a dotărilor Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
Procedurile minim invazive de radiologie intervențională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă și complicații semnificativ mai mici, decât intervenția neurochirurgicală clasică, deschisă.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava