23 septembrie 2023
19.2 C
București

O companie privată se pregătește să intre pe piața asigurărilor din România

O companie privată se pregătește să intre, din vară, pe piața asigurărilor din România. Noul jucător are ca scop vânzarea mai multor clase de asigurări: RCA, CASCO, de sănătate şi de locuinţe.

Anunțul a fost făcut de directorul general al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu. El a menționat că firma aceasta este în curs de obţinere a avizului de funcţionare din partea ASF.

Avem o solicitare, care se află în a doua fază de autorizare, a unei companii private. Această companie a trecut de prima etapă, conform legislaţiei de autorizare, şi anume avizul de înfiinţare, şi acum, compania aduce documente pentru avizul de funcţionare. Conform discuţiilor pe care le-am avut chiar săptămâna aceasta cu această companie privată care urmează să intre pe piaţă, estimăm undeva în iunie-iulie, dacă toate documentele sunt în regulă şi verificările noastre sunt în regulă, să le acordăm avizul de funcţionare. Această companie va vinde mai multe clase de asigurări, conform solicitărilor, dar, încă o dată, dacă va îndeplini condiţiile şi pentru a doua etapă, va vinde pe lângă asigurări RCA, asigurări CASCO, asigurări de sănătate şi asigurări de locuinţe. Deci, vom avea o nouă companie, undeva în a doua parte a lunii, care va vinde inclusiv RCA”, a precizat Valentin Ionescu.

Oficialul ASF a explicat că pentru a avea un tarif cât mai rezonabil al poliţelor RCA e nevoie de cât mai multe societăţi care să vândă acel produs de asigurare.

O dispersie cât mai mare, astfel încât să funcţioneze principiul mutualităţii. Atunci când sunt doar câteva companii în piaţă care vând RCA, este dificil să speri la un tarif mult mai mic, având în vedere că în România frecvenţa accidentelor auto este mult peste media europeană. Această componentă este foarte importantă în tariful RCA şi cred că ar trebui să vorbim despre ce se întâmplă în România pe şosele, de frecvenţa accidentelor şi de daunele plătite. (…) Dauna, în ultimii trei ani, a crescut de la o medie de 7.000 de lei la o medie de 9.500 de lei, dauna medie. Deci, avem o creştere foarte mare pe daunalitate. Frecvenţa accidentelor în Bucureşti este 7. Adică, 7 maşini din 100 fac accidente, faţă de anumite zone ale ţării unde frecvenţa e mai mică, undeva la 4% -5%. Ca urmare, toate aceste elemente trebuie luate în considerare când se calculează tariful RCA”, a mai spus reprezentantul ASF.

Valentin Ionescu a atras atenția și asupra unei alte probleme structural a pieţei RCA. „Sunt companii private care, unele dintre ele, au avut pierderi în ultimii ani. Una dintre companiile cele mai mari din piaţă s-a retras de pe RCA, datorită pierderilor cumulate de sute de milioane în ultimii 7-8 ani, şi anume UNICA. După cum ştiţi, după ieşirea City (City Insurance – n.r.), UNICA a depus cerere să iasă de pe asigurarea RCA. Deci, putem avea şi situaţii de genul acesta, în care companiile nu doresc să mai vândă datorită pierderilor pe care le fac”, a punctat directorul ASF.

Autor: Ioana Galeș
Foto: ASF Facebook

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei