30 septembrie 2022
16.7 C
București

O alimentație bogată în fibre ține la distanță diabetul și cancerul

De citit...

Consumul de cereale integrale reprezintă un mare beneficiu pentru sănătatea omului. Oamenii de știință din Noua Zeelandă au realizat un studiu care vine să confirme încă o dată avantajele pe care un aport important de fibre îl aduce organismului.

O alimentație bogată în fibre ține la distanță diabetul și cancerul. Cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de a dezvolta „o gamă largă” de boli netransmisibile, inclusiv afecţiuni cardiovasculare, poate fi redus cu până la o treime prin adoptarea unei alimentaţii care include cereale, leguminoase şi pâine integrală.

Oamenii de știință și-au bazat cercetarea pe mai multe studii clinice realizate în ultimii 40 de ani, studii care s-au derulat pe un eșantion format din peste un milion de persoane. În urma analizelor au ajuns la concluzia că pentru fiecare 1.000 de participanţi la cele 243 de cercetări şi studii clinice, aportul ridicat de fibre alimentare a fost echivalent cu o scădere cu 13 a numărului de cazuri de deces şi cu 6 a celui de boli coronariere în comparaţie cu persoanele cu o alimentaţie săracă în fibre.

Dr. Andrew Reynolds, autor principal al studiului, este de părere că pentru îmbunătățirea stării de sănătate oamenii ar trebui să crească aportul de fibre alimentare. „Studiul nostru indică faptul că ar trebui să avem cel puţin 25 – 29 de grame de fibre în alimentaţia zilnică, deşi cea mai mare parte dintre noi consumăm mai puţin de 20 de grame de fibre pe zi”, a explicat specialistul.

Concluziile amplei analize au fost publicate în jurnalul Lancet. Trebuie menționat faptul că acest studiu s-a făcut la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) care intenţionează să dezvolte noi recomandări privind aportul optim zilnic de fibre.

Jim Mann, unul dintre coautorii cercetării, este de părere că studiul „este esenţial deoarece există o confuzie în rândul publicului cu privire la ceea ce ar trebui să stea la baza alegerilor noastre culinare şi a impactului pe care îl au acestea asupra riscului de apariţie a anumitor afecţiuni”.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img