5 decembrie 2022
1.9 C
București

Noi schimbări în plafonarea prețului la energie. Senatorii au hotărât că furnizorii de electricitate trebuie să știe câți copii sunt într-o familie

De citit...

Senatul a adoptat o serie de schimbări legate de actul normativ care vizează plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale. Modificările aprobate au în vedere includerea bisericilor, a METROREX și a farmaciilor în rândul beneficiarilor de facturi plafonate. Schimbarea cea mai importantă vizează însă consumatorii casnici, politicienii reușind performanța de a bulversa cu totul furnizorii de energie. Senatorii au hotărât să includă în grupul beneficiarilor și familiile care au trei sau mai mulți copii. Problema este că furniorii nu dețin astfel de date.

Documentul votat de senatori cu 84 de voturi „pentru” şi 36 de abţineri stabilește că preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a mai decis că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Din seria noi hotărâm, voi vă descurcați cum puteți

Un alt amendament adoptat de cele două comisii raportoare – pentru energie şi economică – şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

În acest caz intervine însă o mare problemă și anume aceea că furnizorii de electricitate nu au de unde să știe câți copii există într-o familie. Prin urmare, statul ar trebui să stabilească o modalitate clară prin care aceste informații să ajungă la cei care calculează facturile.

De altfel, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Dana Dărăban, a atras atenţia că amendamentul referitor la preţul plafonat la energie pentru familiile cu cel puţin trei copii, nu ar putea fi aplicat pentru că furnizorii nu deţin aceste date.

Furnizorii nu au aceste date. La cele referitoare de consum şi adresă. Va trebui să identificăm cum îi găsim”, a spus Dărăban

De un preț plafonat vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi persoanele care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

S-a lărgit baza beneficiarilor

Amendamentele adoptate de Senat mai stabilesc că printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum un leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligaţia să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producţie proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienţi finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (…) Furnizorii care au un portofoliu clienţi finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum şi au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligaţia de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienţii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021”, stipulează un alt amendament adoptat de Senat.

Dana Dărăban a avertizat că există necorelări între obligaţiile producătorului şi cele ale furnizorului, astfel că cel din urmă ar putea avea probleme în găsirea energiei pentru clienţii finali.

Problema este că există o necorelare obligaţia producătorului şi obligaţia furnizorului. Producătorul are un 70% din cantitatea disponibilă, iar furnizorul are 70% din cantitatea necesară pentru acoperirea portofoliului de clienţi. Există riscul ca furnizorul să nu găsească energia necesară pe contracte bilaterale ca să acopere cei 70%. (…) Eu nu vreau să creez panică, dar există riscul real ca furnizorii să aibă probleme. (…) Să sperăm că optimismul membrilor din Parlament va fi confirmat de realitate”, a explicat specialistul.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img