Home Actualitate Locale Noi reguli pentru amplasarea teraselor din centrul istoric al orașului Brașov

Noi reguli pentru amplasarea teraselor din centrul istoric al orașului Brașov

Primăria Braşov a prezentat „Ghidul de amplasare a teraselor sezoniere în centrul istoric”. Documentul prevede o serie de recomandări şi reguli de bună practică pentru agenţii economici care vor solicita autorizaţii pentru a-şi desfăşura activitatea pe domeniul public din inima oraşului.

Allen Coliban, primarul Braşovului, a explicat că noile reguli pornesc de la nevoia de „mai mult spaţiu pentru pietoni”, iar în sezonul trecut, multe dintre terase s-ar fi extins mult peste spaţiul aprobat de municipalitate.

Avem un ghid de bune practici de la care să pornim tot ceea ce înseamnă proces de autorizare, pentru că e important să prioritizăm spaţiul public în sensul pietonilor, în sensul cetăţenilor şi nevoilor lor. Avem nevoie de mai multe bănci, avem nevoie de mai mult spaţiu pentru relaxare, pentru interacţiune, pentru plimbare, şi în acest sens e bine să fie rezolvate nişte probleme şi să se clarifice nişte norme aplicabile pe regulamentele actuale”, a mai spus edilul.

El a menţionat că, în sezonul trecut, primăria a primit „foarte multe reclamaţii”, care s-ar fi finalizat cu „intervenţii ale Poliţiei Locale”, pentru că normele aflate în vigoare nu erau respectate, în sensul în care terasele erau extinse dincolo de spaţiul aprobat.

Sunt locuri în care terasa a cucerit mult prea mult din spaţiul pe care pietonii ar avea dreptul să-l aibă”, a precizat Allen Coliban.

Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului Hub-in, derulat de municipalitatea braşoveană prin intermediul Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului şi este o iniţiativă finanţată prin programul „Orizont 2020” al UE, menit să susţină procesul de regenerare a centrelor istorice, urmând principii de sustenabilitate, combaterea „turistificării”, valorificarea patrimoniului şi conservarea specificului local.

Noile reguli prevăd că proprietarii restaurantelor şi barurilor din centrul istoric ar trebui să strângă terasele pe timpul nopţii şi să reducă dimensiunile reclamelor de pe umbrele.

Recomandările legate de relaţia cu mobilierul public sunt foarte importante. Mobilierul public are poziţie fixă, trebuie să aibă rază de protecţie de minimum 3 metri pe fiecare parte. De exemplu, dacă ai o bancă, nu poţi să te apropii cu terasa la mai mult de 3 metri de bancă. Şi nu poţi s-o muţi, evident, pentru că mobilierul public e foarte important pentru persoane vârstnice, pentru persoane cu copii, sunt puncte de odihnă, sunt chiar esenţiale pentru categoria de vârstă principală, de fapt, din Centrul vechi, o populaţie care îmbătrâneşte”, a explicat arhitectul Alexandru Belenyi, coordonatorul echipei care a realizat ghidul.

Autor: Filip Denis
Foto: Primăria Brașov
Exit mobile version