Curtea de Apel București a dispus de curând sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu mai multe întrebări preliminare legate de interpretarea dreptului UE relevant pentru clarificarea legalității supraimpozitării producției de energie electrică impusă prin Legea nr. 259/2021.
Solicitarea a fost adresată de către o companie activă în domeniul producției de energie regenerabilă, reprezentată de către Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Totodată, Curtea de Apel București a dispus sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a acelorași prevederi legale privind supraimpozitarea producției de energie electrică.
Clarificări importante sunt așteptate de la cele două instanțe din perspectiva discriminărilor create prin Legea nr. 259/2021 și lipsei de previzibilitate și echitate fiscală creată de această taxă, cu afectarea concurenței pe piața energiei, cu descurajarea investițiilor în energie verde și, chiar, punerea în pericol a angajamentelor României privind atingerea neutralității climatice până în anul 2050.
„Este o decizie importantă, pe care așteptăm cu interes și entuziasm să o onorăm în următoarele etape în fața Curții Constituționale și în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Această decizie a instanței de drept comun reflectă eforturile, abordarea integrată și colaborarea echipei noastre multidisciplinare, care combină experiența, abilitățile tehnice și perspectiva avocaților specializați în soluționarea disputelor, dreptul energiei și dreptul concurenței, precum și a consultanților fiscali NNDKP”, a declarat Daniela Gramaticescu, Partener.
Echipa NNDKP care a reprezentat clientul în acest litigiu a fost formată din Ana Diculescu Șova, Partener și coordonator al practicii de Soluționare a Disputelor, Daniela Gramaticescu, Partener, și Alexandru Lăcureanu, Asociat Senior, din cadrul aceleiași practici, Gabriela Cacerea, Partener, practica de Energie și Resurse Naturale, Anca Diaconu, Partener, practica de Dreptul Concurenței, Ajutor de Stat și Drept UE și Silviu Bădescu, Partener, NNDKP Consultanță Fiscală.
Practica de Soluționare a Disputelor a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul litigiilor, arbitrajelor și a altor proceduri de soluționare a disputelor. Confirmarea statutului său vine și prin plasarea practicii pe primele poziții în clasamentele realizate de ghiduri internaționale de renume precum Chambers & Partners, începând cu anul 2007, și de Legal 500 începând cu anul 2002.
Centrul de Excelență în Litigii Fiscale (CELF) al NNDKP oferă servicii integrate clienților firmei încă din stadiul incipient al unei dispute fiscale până la faza de litigiu în fața instanțelor române, oferind o abordare unitară pe tot parcursul unei dispute fiscale. Clienții beneficiază din prima clipă de servicii profesionale complete, atât din perspectivă tehnică, cât și din perspectiva nedorită a unui litigiu fiscal, abordare posibilă prin implicarea unei echipe mixte de profesioniști în fiecare proiect în parte.
Autor: Ioana Andrei
Foto: NNDKP