6 decembrie 2022
3.8 C
București

NNDKP a asistat cu succes Enel într-un litigiu fiscal complex

De citit...

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a reprezentat cu succes ENEL (E-Distributie Banat) într-un litigiu fiscal complex vizând posibilitatea contribuabilului de a deduce la calculul impozitului pe profit amortizarea fiscală aferentă activelor corporale (branșamente la reţeaua de energie electrică) primite prin transfer de la clienții societăţii.

Deductibilitatea a fost iniţial refuzată de organele fiscale faţă de modalitatea de dobândire (cu titlu gratuit) de către societate a acestor branşamente şi faţă de existenţa unor reguli de amortizare contabilă diferite faţă de regulile de amortizare fiscală aplicate.

Ne bucurăm pentru soluționarea cu succes a acestui litigiu care a vizat aspecte complexe în materia dreptului fiscal. Soluția reflectă eforturile, abordarea integrată și colaborarea echipei noastre multidisciplinare, care combină experiența, abilitățile tehnice și perspectiva deopotrivă a consultanților fiscali și a avocaților NNDKP specializați în litigii fiscale”, a declarat Daniela Gramaticescu, Partener, practica de Soluționare a Disputelor.

Litigiul a clarificat probleme importante de drept fiscal, printre care și dreptul contribuabilului de a opta pentru o perioadă de amortizare contabilă diferită de perioadele stabilite de lege pentru amortizarea fiscală.

Totodata, s-a avut în vedere de către instanța de judecată și efectul în timp din punct de vedere fiscal asupra bazei de impunere în materia impozitului pe profit al regulilor diferite de amortizare contabilă și fiscală.

Raţiunea, confirmată de altfel de instanța de judecată, are la bază scopul diferit pe care îl urmăresc cele două tipuri de amortizări: amortizarea contabilă urmărește corecta reflectare a valorii financiare a societății și aplicarea judecății profesionale în vederea determinării perioadei pe care activul urmează să aducă beneficii economice contribuabilului, iar amortizarea fiscală urmărește recuperarea/admiterea din punct de vedere fiscal a costului cu achiziția efectuată, conform unor criterii stabilite de legiuitor în materie fiscală și, implicit, determinarea corectă a bazei de impunere pentru impozitul pe profit. Și aceasta inclusiv în situația în care mijlocul fix este donat societății.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat, printr-o hotărâre definitivă, soluţia obţinută de echipa NNDKP în faţa Curţii de Apel Timişoara.

Echipa NNDKP care a reprezentat Enel în acest litigiu a fost formată din Daniela Gramaticescu, Partener, și Alexandru Lăcureanu, Asociat Senior, din cadrul practicii de Soluționare a Disputelor, și Silviu Bădescu, Partener, Consultanță Fiscală.

Autor: Ioana Andrei
Foto: NNDKP
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care sunt cele mai mari amenințări la adresa derulării unor afaceri

Cele mai mari ameninţări la adresa derulării afacerilor în următorii doi ani, în ţările G20, sunt reprezentate de impactul inflaţiei rapide, al crizei datoriilor...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img