2 aprilie 2023
9.1 C
București

Nicușor Dan anunță deblocarea contractului de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, anunță deblocarea contractului de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, prin semnarea de către Primăria Capitalei a unui act adiţional în acest sens.

Edilul a vorbit, într-o conferință de presă, despre semnarea actului adiţional pentru contractul de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti cu un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, execuţia contractului fiind blocată din anul 2014.

După cum ştiţi, în 2013, Primăria Capitalei semna cu un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură un contract pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Din păcate, execuţia acestui contract s-a blocat în anul 2014, a fost o intensă corespondenţă, ulterior a venit şi Curtea de Conturi şi s-a creat o situaţie juridică care părea fără ieşire. Am reuşit să deblocăm această situaţie şi la sfârşitul anului 2022 am semnat actul adiţional pentru realizarea actualizării Planului Urbanistic General. Actul adiţional prevede că consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură va realiza o primă versiune a noului PUG al Municipiului Bucureşti, în cursul anului 2023, deci termenul de predare a acestei versiuni este decembrie 2023. Începând din 2024, această documentaţie va merge la ministere şi la celelalte instituţii avizatoare pentru avizare. Sperăm ca acest proces să fie cât mai rapid, astfel încât să avem un document juridic care să fie aplicabil cât mai repede”, a menționat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei susține că a colaborat foarte strâns, în tot acest proces, cu Ministerul Dezvoltării. El a punctat că Planul Urbanistic General va viza planificarea a tot ceea ce înseamnă dezvoltare urbană pentru o dezvoltare sustenabilă a Bucureştiului.

PUG înseamnă în sfârşit o dezvolare sustenabilă a Bucureştiului. Din păcate, tot ce vedem astăzi este consecinţa unei dezvoltări preponderent speculative, şi asta a însemnat blocuri între case, blocaje în trafic, dispariţii de spaţii verzi, cartiere fără şcoli şi grădiniţe. (…) Din punct de vedere urbanistic, este un singur cuvânt – a pune în ordine ceea ce se întâmplă, pentru că, din păcate, ani de zile a fost un haos şi dezvoltarea a fost mai degrabă speculativă decât să urmărească interesul public. Se pare că nimeni nu s-a interesat de interesul public. PUG înseamnă, dincolo de reglementare, şi o direcţie de dezvoltare, şi ne dorim ca această direcţie de dezvoltare să fie şi urmată de către autoritate, indiferent cine o să fie administrator mai departe, pentru că degeaba a fost PUG din 2000 foarte bun, atât în ceea ce priveşte reglementarea şi direcţia de dezvoltare pe care o dădea atunci, dacă autoritatea nu l-a respectat”, a mai spus edilul Capitalei.

La rândul său, rectorul Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”, prof. dr.arh. Marian Moiceanu, a declarat, că semnarea acestui document nu este importantă doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, ci şi pentru cetăţenii Capitalei şi pentru administraţiile de sector, partenere în acest proiect.

Necesitatea PUG-ului poate fi exprimată în multe feluri, nu poţi să discuţi despre un oraş, în special despre o Capitală, fără să te gândeşti că e nevoie de o strategie. Este nevoie de planuri şi este nevoie de implementarea acestor planuri şi acestea nu trebuie făcute la întâmplare, trebuie făcute de profesionişti. (…) Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, ca lider de consorţiu, este un partener loial, profesionist şi de bună credinţă”, a punctat Marian Moiceanu, care le-a mulţumit în mod special ministrului Dezvoltării, Cseke Attila şi prefectului Toni Greblă, parteneri care au susţinut semnarea documentului.

PUG are două componente importante, una fiind strategică, de dezvoltare, fiind completată de o componentă de reglementare.

Importanţa PUG este covârşitoare pentru orice fel de oraş, mai ales pentru un oraş ca Bucureştiul, care are o dinamică extraordinară şi care reprezintă, din perspectiva dezvoltării sale, un motor important la nivelul chiar al economiei naţionale. (…) Într-un cuvânt, este un document strategic şi operaţional deosebit de important, fără de care Bucureştiul, într-adevăr, nu poate să aibă o dezvoltare echilibrată. Avem alături în consorţiu specialişti de talie internaţională, avem experienţa unor parteneri care fac urbanism şi alături de care am studiat şi problemele existente şi posibilele probleme viitoare”, a subliniat Tiberiu Florescu, prorector al Universităţii „Ion Mincu”, şef de proiect şi şef al consorţiului.

Autor: Victoria Preda
Foto: Nicușor Dan Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei