19 august 2022
27.7 C
București

Nedreptatea. Cauze și modalități de anulare

De citit...

Vi s-a întâmplat să fiți ținta unei nedreptăți? Și orice ați fi făcut, aceasta să nu poată fi combătută? Inevitabil apare întrebarea logică ”de ce” – ”de ce eu?”, ”de ce mi se întâmplă mie această nedreptate?” Și lista lui ”de ce” poate continua, la nesfârșit. Astăzi analizăm nedreptatea, care sunt cauzele ce duc la apariția ei și în ce constau modalitățile de anulare.

De când lumea…

Dacă privim în trecut, de-a lungul timpului, nedreptatea a existat, fiind soră ”vitregă” cu trădarea. Durerea din profunzimea inimii, că este una sau alta, are aceeași intensitate. Dar ce înseamnă nedreptatea?  Ca definiție, ea anulează dreptatea și după cum se vede este opusul acesteia, în sens negativ, desigur.

Un om căruia i s-a făcut o nedreptate poate demonsta aceasta? În prima instanță, nu, pentru că acesta este înțelesul cuvântului ”nedreptate”, ad literam. Ea, de obicei, apare instant, pe nepusă masă, când nici măcar nu te gândești. Pentru a descrie nedreptatea, voi da următorul exemplu. Omul supus nedreptății își vedea de viața lui. Mergea liniștit prin pădure, precum ”Scufița Roșie”, cu coșulețul în mână, cântând… El nu știa că…în pădure este…lupul… Lupul fiind, în cazul nostru, nedreptatea.

Una și mai multe cauze

La baza unei nedreptăți, se află o cauză. Cea mai des întâlnită este invidia. Alte cauze sunt răzbunarea, răutatea, dorința de a face rău (există și astfel de oameni, care simt plăcere prin a face rău), orgoliul, mândria, negativitatea, capacitatea de discernământ afectată temporar (omul nu face deosebirea între alb și negru), credința eronată și exemplele pot fi multe, dar vă lăsăm pe voi să continuați.

Cel supus nedreptății suferă, cel care a comis nedreptatea jubilează. Acesta din urmă nu va fi fericit la nesfârșit deoarece există legea cauză- efect și nici o cauză nu rămâne fără efect. Uneori, nu se întâmplă repede, deși am vrea. Dar de ce? Simplu, pentru că în Univers, timpul decurge altfel, după alte calcule matematice.

Cum combatem nedreptatea?

Imediat ce se instalează nedreptatea, cel nedreptățit caută modalități de anulare. Primul moment este dialogul cu cel care a transmis nedreptatea, dacă acesta este cunoscut. Se dau explicații, de cele mai multe ori logice, se declanșează momentul de autoapărare, cu reacții calculate și altele, necalculate, provenite din mânie și indignare profundă.

Dar ce facem dacă persoana sau persoanele, care au ”aruncat” nedreptatea, nu au urechi să audă și ochi să vadă adevărul situației? Rămâne să ne bazăm pe legea cauză-efect, cunoscută în popor sub numele de ”bumerang”. Și mai există legea ”a dărui” și ”a primi” – ”ce dăruim, aceea primim”. Combaterea constă în reacția noastră manifestată prin acceptare, calm, răbdare, la care ar fi bine să adăugăm și credința în Dumnezeu.

Legea atracției

”Secretul” lui Rhonda Byrne face referire și la nedreptate, cum să percepem înțelesul ei prin prisma Legii atracției. Iată ce spune scriitoarea americană: ”cea mai rapidă cale de a deveni Stăpânul propriilor gânduri și emoții constă în a avea parte de provocări. Dacă viața ta se derulează lin, tu nu dispui de aceleași oportunități de a-ți dezvolta puterea interioară și de a deveni astfel Stăpânul propriilor gânduri și emoții”.

Nedreptatea este una dintre cele mai mari și dureroase încercări ale vieții. De aceea, Rhonda Byrne, care a descoperit ”Secretul”, în baza căruia funcționează însăși viața noastră, pământeană, concluzionează așa: ”chiar și încercările vieții reprezintă o binecuvântare mascată”.

Soluția

Dacă ați fost, sunteți sau veți fi victima unei nedreptăți, soluția este ”gândul”, propriul gând. Atâta timp cât sunteți cu sufletul împăcat știind că nu este adevărat ce se spune la declanșarea nedreptății, înainte, în timpul ei sau după, nedreptatea se evaporă în neant.

Adevărul, mai devreme sau mai târziu, iese la suprafață sau nimic din ce este ascuns nu va rămâne ascuns la nesfârșit. Mergeți cu capul sus, înainte, fermi, pentru că nedreptatea este anulată inclusiv prin puterea divină.

Dumnezeu ”citește” în sufletul nostru, care este ca o carte deschisă. Și cea mai importantă relație este ”eu cu mine” și ”eu cu Dumnezeu”, pentru că de aici pornește totul – viața armonioasă, echilibrată, cu împlinire și pace. Nedreptatea este o încercare care vine de la Dumnezeu. Iar când Dumnezeu ne încearcă, acesta este semn că ne iubește…

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu, psiholog
Foto: Pixabay.com

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img