25 septembrie 2022
24.5 C
București

Ne-am putea cumpăra din nou vechime în muncă

De citit...

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Legii pensiilor. Documentul prevede că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.

Până la data de 1 septembrie 2021, persoana care îndeplinește condițiile poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reşedinţă persoanei. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  1.  nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  2.  nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
  3.  la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Măsura oferă persoanelor, care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare, posibilitatea de a accede la o categorie de pensii din sistemul public și  să contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurări sociale.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului , propunerea este motivată și de  numeroase solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii și de asemenea ține seama de  deficitul înregistrat la bugetul asigurărilor sociale de stat și de faptul că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar.

Textul proiectului se află pe pagina web a Ministerului Muncii . Puteți trimite observații și propuneri până pe data de 20.08.2020.

Reamintim faptul că, la 1 ianuarie 2019, a fost sistată cumpărarea vechimii, această posibilitate fiind reintrodusă în noua lege a pensiilor (cea care prevedea o creştere de 40% din toamna acestui an) cu aplicare de la 1 ianuarie 2021.

Vechimea în muncă a putut fi cumpărată încă de la sfârşitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. La momentul respectiv, românii au putut achita retroactiv contribuţia la pensii pentru 5 ani consecutivi. Tot atunci, acest drept a fost oferit temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu a mai fost posibilă.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img