Muzeul Satului Bănățean din Timișoara găzduiește expoziția „Miros de pâine caldă. Pâinea în Dacia”, proiect care a luat naștere în urma colaborării specialiștilor Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, cu cei din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeului Satului Bănățean și Universitatea de Vest din Timișoara.
Echipa implicată în organizarea acestei expoziții inedite și-a propus să înțeleagă modul în care se poate distinge procesul de preparare a pâinii în timpul Regatului Dac prin intermediul descoperirilor arheologice.
„Pâinea este o parte importantă a vieții noastre. Pentru mulți dintre noi amintirea mirosului de pâine caldă, atunci scoasă din cuptor, în copilărie, reprezintă o amintire în care sunt asociate toate simțurile. Însă tot așa să fi fost și în alte vremuri? Oare cum simțeau dacii mirosul de pâine? Și oare cum preparau pâinea?(…) Cercetarea a fost anevoioasă, dar subiectul deosebit de incitant. Însă adevărata provocare a fost aceea de a prezenta pentru un public cât mai larg povestea pâinii în Dacia. Pentru aceasta am apelat la colegii etnografi, care studiază tradiții și obiceiuri care încet, încet se uită. Am structurat întreaga poveste sub forma a 11 secvențe, pe care le-am ilustrat și le-am argumentat rând pe rând. Iar rezultatul este tocmai acest produs muzeal pe care sperăm să-l apreciați”, transmit cercetătorii.