28 septembrie 2023
19.8 C
București

Muzeul Naţional Bardo a fost redeschis

Una dintre bijuteriile patrimoniului tunisian, Muzeul Naţional Bardo, și-a redeschis portile pentru publicul larg. Timp de doi ani, din iulie 2021, instituția nu a mai putut fi vizitată, fiind închisă pentru „lucrări de reamenajare”, după cum a anunțat ministrului tunisian al Culturii.

În realitate, muzeul ocupă acelaşi perimetru cu Adunarea Reprezentanţilor Poporului din capitala tunisiană și a fost închis după suspendarea activităţilor Parlamentului de preşedintele Kais Saied, care şi-a arogat puteri depline pe 25 iulie 2021.

În cei doi ani, au fost făcute și lucrări de amenajare. Fatma Nait Yghil, directoarea muzeului, a menționat că mai multe spaţii au fost extinse şi permit reorganizarea colecţiilor şi expunerea altor opera. Totodată, unități ale protecţiei civile şi din cadrul poliţiei au fost mobilizate la faţa locului pentru „a asigura securitatea vizitatorilor”.

De asemenea, noi departamente au fost adăugate muzeului, unul dintre ele fiind consacrat manuscriselor islamice.

În 18 martie 2015, muzeul a căzut victim unui atentat sângeros, revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), care a făcut 22 de morţi (21 de turişti străini şi un poliţist tunisian). Astăzi, la parterul Muzeului Naţional Bardo, vizitatorii pot admira statuia de marmură a zeiţei păcii, Concordia, expusă alături de memorialul victimelor atentatului din martie 2015.

Autor: Isabela Nicolescu

Foto: Wikipedia

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei