29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Muzeul Gheorghe Tattarescu va fi consolidat şi restaurat cu finanţare din PNRR

Muzeul Gheorghe Tattarescu va fi consolidat şi restaurat cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a aprobat finanţarea în valoare de 4.960.724,75 lei.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a anunțat că perioada de implementare este de 40 de luni de la semnarea contractului.

Consolidarea seismică şi renovarea energetică moderată a muzeului din str. Domniţa Anastasia nr. 7, Sector 3 se va face în baza proiectului depus de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

În luna august, consilierii generali ai Capitalei au aprobat transmiterea Muzeului Gheorghe Tattarescu din administrarea Muzeului Municipiului Bucureşti în administrarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic pentru ca instituţia aceasta să poată demara procedurile în vederea execuţiei lucrărilor de consolidare seismică şi renovare energetică.

Clădirea a fost construită în anul 1855 şi este înscrisă în lista monumentelor istorice.

În aprilie, Nicuşor Dan a anunţat că Primăria Capitalei a depus, în prima zi de funcţionare a PNRR, proiecte în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru renovarea unor clădiri rezidenţiale multifamiliale, dar şi pentru clădiri publice, monument istoric. Printre acestea se număra şi Casa Gheorghe Tattarescu.

Clădirea este singura reşedinţă particulară în formă de han, a cărei vechime ajunge la începutul secolului al XIX-lea. Această casă a fost reşedinţa pictorului Gheorghe Tattarescu. Muzeul Gheorghe Tattarescu a fost fondat în anul 1951, odată cu donaţia casei şi a unei părţi din opera pictorului, realizată de Georgeta Werthaimer – nepoata artistului, deschiderea oficială având loc în anul 1953. Clădirea ce adăposteşte Muzeul Gheorghe Tattarescu include un bogat patrimoniu de pictură, grafică, artă decorativă, documente şi piese de mobilier, ce au aparţinut atât artistului, cât şi familiei acestuia: Georgeta Werthaimer, Micaela Eleutheriade, Florence Werthaimer”, precizează Nicușor Dan.

CITEȘTE ȘI: Pe urmele lui Gheorghe Tattarescu, zugravul de biserici

Gheorghe Tattarescu a fost întemeietorul Şcolii Naţionale de Arte Frumoase (1864), iar operele sale plastice sunt prezente în numeroase muzee şi colecţii din ţară şi străinătate. Tattarescu a fost, de asemenea, „cel mai de seamă” pictor religios din România. A pictat 58 de biserici, printre care cele din Bucureşti: Colţea, Zlătari, Sf. Spiridon, Creţulescu şi Enei.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Muzeul Gheorghe Tattarescu
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei