Dispariția pădurilor montane se produce într-un ritm tot mai alert, provocând îngrijorare în rândul cercetătorilor. Accelerarea procesului este determinată de exploatarea forestieră, de incendii și de agricultură.
Un studiu publicat în revista One Earth arată că munții găzduiesc 85% din păsările, mamiferele şi amfibienii lumii, în special în păduri, ceea ce face ca pierderea acestora să fie alarmantă pentru biodiversitate.
Statisticile indică faptul că în anul 2000 pădurile montane acopereau 1,1 miliarde de hectare. Analizele cercetătorilor, realizate folosind date din satelit, scot la iveală faptul că, în intervalul 2000-2018, cel puţin 78,1 milioane de hectare – o suprafaţă mai mare decât cea a statului american Texas, reprezentând 7,1% din total, au dispărut.
Oamenii de știință atrag atenția că ritmul dispariţiei pădurilor montane se accelerează: pierderile recente au fost de 2,7 ori mai mari decât la începutul secolului.
Totodată, autorii studiului avertizează asupra faptului că zonele cele mai afectate (42% din total), unde ritmul dispariţiei e cel mai accelerat, sunt pădurile tropicale montane, zone vitale pentru biodiversitate şi refugiul a numeroase specii ameninţate.
În trecut, altitudinile şi pantele abrupte au limitat în trecut exploatarea acestor păduri de către oameni, dar de la începutul secolului, ele au fost din ce în ce mai vizate pentru lemn şi agricultură.
Studiul publicat de One Earth evidențiază faptul că exploatarea forestieră este responsabilă pentru 42% din pierderile de păduri montane, urmată de incendiile de pădure (29%), agricultura itinerantă (15%) şi agricultura permanentă sau semipermanentă (10%).
De asemenea, cercetarea indică faptul că dispariţia pădurilor montane este cea mai pronunţată în Asia: 39,8 milioane de hectare, adică puţin peste jumătate din totalul pierderilor. Și America de Sud, Africa, Australia şi Europa au înregistrat pierderi semnificative.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com