7 decembrie 2021
3 C
București

Moștenitorii, cartea care surprinde evoluția, dar și decăderea omului

De citit...

Lectura este o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. Educația se bazează foarte mult pe cărți, iar un om care citește se formează mult mai frumos ca individ. Este important ca în biblioteca fiecăruia dintre noi să existe titluri din toate domeniile. 

Și pentru că în fiecare zi vă fac o recomandare, astăzi vă propun „Moștenitorii”, roman semnat de William Golding.

Cartea se bazată pe o poveste captivanta, care odată parcursă nu are cum să nu te facă să-ți pui întrebări. Trebuie să mărturisesc faptul că am răsfoit inițial primele pagini cu destul de multă reticență, având în minte primul roman al autorului, „Împăratul muștelor”, pe care nu l-am gustat prea mult. Duritatea imaginilor redate de William Golding m-a făcut să încerc un sentiment de panică maximă. Cu „Moștenitorii”, scriitorul a reușit să mă transforme într-un fan declarat.

Lok și micul său trib mi-au stârnit interesul, compasiunea, obligându-mă în același timp să mă gândesc la ceea ce înseamna evoluția, dar și decăderea omului. Lok este un veritabil pater familias în varianta de Neanderthal, iar Golding îl expune în diferite ipostaze care țin de viața sa.

Și chiar dacă la finalul cărții autorul îl aduce în fața cititorului așa cum este perceput de Tuami, conducătorul grupului de Homo sapiens, el rămâne un personaj pozitiv pe care nu ai cum să nu-l iubești și să nu-l compătimești pentru ceea ce îi rezervă soarta.

Lupta pentru supremație, „războiul” între specii, efectele evoluției, dar și cele ale degradării umane sunt doar câteva dintre aspectele pe care William Golding le surprinde magistral. Dacă Lok și ai săi omoară pentru a supraviețui, clanul condus de Tuami ucide din plăcere, din dorința de a domina.

Malcom Bradbury spunea despre Golding că „a fost un scriitor cu o minunată vocație epopeică. [S-a priceput să spună] povești originare, despre cum a învățat omul să vorbească, despre izvoarele răului, despre straniile surse ale artei”.

Cartea este oferită de Litera.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Litera/ Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img