28 septembrie 2023
26.6 C
București

Modelul flexibil de lucru câștigă teren în România

Noul model de organizare a programului presupune ca timp de patru zile pe săptămână să se adauge o oră în plus în fiecare zi de lucru, ceea ce conduce fie la opțiunea de a avea o jumătate de zi liberă în a 5-a zi, fie o zi întreagă liberă o dată la două săptămâni.

„Ne-am bucurat să vedem rezultatele proiectului pilot implementat pe parcursul anului 2022 și că mulți dintre colegi au optat voluntar pentru acest model de lucru. Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului care se bazează pe comunicarea transparentă între membrii echipelor și manageri, pe încurajarea autonomiei, dar și pe pasiunea oamenilor din ING pentru inovare și dezvoltare continuă. Flexibilitatea este noua cultură a muncii, construită pe încredere, responsabilitate și adaptabilitate. Scopul nostru este să lucrăm bine unii cu alții, să păstrăm acea energie pozitivă care ne caracterizează, astfel încât să găsim împreună echilibrul dintre nevoile de business și viața personală”, a declarat Mihaela Ioniță, Director de Resurse Umane în cadrul ING Bank.

Flexibilitatea – impact real asupra echilibrului între muncă și viața personală

Anul trecut, programul flexibil a fost testat în două etape, iar criteriile urmărite pentru stabilirea succesului proiectului au vizat echilibrul dintre viața profesională și cea personală, productivitatea sau gradul de încărcare. Sondajul intern a arătat că angajații au putut planifica mai bine sarcinile de lucru și timpul alocat proiectelor, având, în același timp, opțiunea de a reveni la programul standard dacă doresc. Acest cadru flexibil este opțional, respectă legislația în vigoare și asigură norma de lucru de 40 ore/săptămână, conform Codului Muncii.

Săptămâna de lucru scurtă completează stilul de lucru hibrid implementat de ING Bank după pandemie, cu o zi pe săptămână de la birou, în medie, și 4 zile de acasă. Stabilirea programului de lucru se face de către fiecare echipă în funcție de sarcinile de lucru, obiectivele profesionale și nevoile individuale. Angajații au și posibilitatea de a alege ora de început de program, între 7:30 și 10:30, iar acesta se poate încheia începând cu ora 16.00. În sediul central ING din Expo Business Park, și spațiile de lucru sunt flexibile, potrivit metodologiei Agile – angajații își pot alege locul în care se simt mai productivi.

Starea de bine a angajaților se află în strânsă corelație cu performanța acestora. Pe lângă modelul de lucru flexibil, în ING punem accent permanent și implementăm programe pentru sănătatea emoțională, fizică, socială și financiară a angajaților.

Mai mult, cu acordul managerului, cei care își doresc au posibilitatea de a-și desfășura activitatea din altă țară pentru 30 de zile lucrătoare pe an.

Autor: Ioana Andrei
Foto: ING Bank

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei