Persoanele care ajung la Muzeul Național de Istorie a României ( MNIR) au ocazia să descopere o expoziție-eveniment, dedicată istoricului Nicolae Iorga, fost rector al Universității din București.
În cadrul expoziției deschise la 150 de ani de la nașterea marelui Iorga, vizitatorii pot descoperi și importante piese din colecția muzeală a Universității din București.
Parteneri ai Muzeului Național de Istorie sunt, pe lângă Universitatea din București, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arhivele Naționale ale României și Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
În realizarea expoziției, care îl omagiază pe Nicolae Iorga (1871-1940) la 150 de ani de la naștere, colecția muzeală a Universității din București contribuie cu mai multe exponate, printre care jilțul utilizat de marele istoric în perioada în care a fost rector al Universității din București, statul personal de la Universitatea din București, incluzând documente privind parcursul său profesional în cadrul instituției, diploma de Doctor Honoris Causa conferită de Universitatea Oxford (1930) și o serie de fotografii.
Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai 2022, de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00, la sediul Muzeului Național de Istorie (Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București).
Pe lângă documentele și obiectele aflate în patrimoniul instituțiilor partenere, vizitatorii vor avea acces și la un număr important de piese inedite donate de către istoricul Andrei Pippidi, profesor emerit al Universității din București și membru corespondent al Academiei Române. Prin actul de donație realizat de profesorul Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, aceste piese inestimabile din punct de vedere istoric intră acum în patrimoniul național al României.
Astfel, printre piesele din valoroasa colecție „Iorga-Pippidi”, expuse acum pentru prima dată, se numără prețioase documente personale și de studii ale lui Nicolae Iorga, precum actul de naștere, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor, dar și cele mai relevante diplome de Doctor Honoris Causa primite de la mari universități din Europa.
Totodată, colecția include brevetele și medaliile conferite lui Nicolae Iorga de regii României: marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, dar și distincțiile acordate marelui istoric român de diverse alte state, precum Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce (Franța); Ordinul Mântuitorului în grad de Mare Cruce (Grecia); Ordinul Coroana Italiei în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare în grad de Mare Cruce (Lituania) și Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce (Spania).
În același timp, expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” prezintă și documente inedite primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, și de la principesele Mărioara și Elena, corespondență primită de la diverse personalități sau oameni simpli, fotografii, dar și tabloul Ecaterinei Iorga, realizat de Rudolf Schweitzer Cumpăna.
Autor: Bella Steriadis
Foto: Muzeul Național de Istorie a României Facebook