25 septembrie 2022
18.8 C
București

Ministerul Culturii a închis Muzeul CFR. Instituția funcționa ilegal

De citit...

În Gara de Nord din București există un muzeu mai puțin obișnuit, în care este expusă întreaga istorie a căilor ferate din România. Este vorba despre Muzeul CFR, o instituție pe care am vizitat-o de câteva ori și în care am descoperit o serie de povești interesante. Ei bine, acum aflu că muzeul acesta funcționa ilegal.

Este adevărat că muzeul era plasat destul de discret, fiind puțini cei care știau că undeva la capătul unui peron din Gara de Nord se află un muzeu în care poți vedea cum s-a scris istoria de peste un secol a căilor ferate. Vizitatorii muzeului aveau ocazia de a descoperi o serie de exponate interesante: biroul original al inginerului Anghel Saligny, fascinante machete ale unor locomotive cu abur, faimoasele ceasuri CFR, dar și multe documente istorice originale. Punctul de atracție din acest muzeu îl reprezenta însă Diorama demonstrativă de traseu feroviar românesc.

Muzeul CFR este un loc fascinant, pe care statul ar trebui să facă eforturi pentru a-l păstra. Din păcate, instituția și-a închis porțile pe termen neliminat. Informația a fost furnizată chiar de către Ministerul Culturii, care a decis să închidă Muzeul CFR, pe motiv că funcționează fără avizele necesare. Decizia a fost luată în urma unui control efectuat la începutul acestei luni, în urma căruia s-a constatat că nu există date privind înfiinţarea şi acreditarea acestei instituţii.

România se dovedește încă o dată țara tuturor posibilităților. Dacă până acum ne obișnuisem să aflăm despre cluburi, restaurate, baruri care funcționau fără avize, mai nou, descoperim că există și muzee care funcționează la fel.

Recent, Muzeul CFR a fost obligat de Curtea de Conturi să plătească chirie pe zeci de ani pentru locomotivele din depourile CFR Călători. După un proces în instanță, chiria retroactivă a fost anulată, dar locomotivele au fost relocate. Una a fost adusă în curtea muzeului, iar alte două, aflate în depourile din Galați și Brașov, au fost mutate la Iași. Lucrurile însă nu s-au opit aici.

Ministerul Culturii menționează că pe 7 ianuarie, o comisie formată din angajaţi ai IGPR, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi experţi acreditaţi de minister s-a deplasat la sediul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER din Calea Griviţei din Bucureşti unde funcţionează Muzeul CFR, conform afişajului stradal şi a datelor de pe pagina Web.

Conform HG 1399/2009, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER este instituţia care gestionează activitatea muzeală feroviară. În urma verificărilor efectuate, nu au fost identificate documente privind înfiinţarea şi acreditarea Muzeului CFR. Întrebarea este cum de până acum nimeni nu a descoperit că un muzeu care apare în mod frecvent pe harta turistică a Bucureștiului nu are avize de funcționare?

În urma controlului efectuat la începutul lunii, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, în care s-a consemnat că Muzeul CFR funcţionează fără respectarea prevederilor art. 17, alin. 1-3 din Legea nr. 311/2003 a Muzeelor şi a Colecţiilor Publice privind înfiinţarea şi acreditarea.

În acest context, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER – Muzeul CFR trebuie să iniţieze demersurile necesare în vederea remedierii situaţiei, până în prezent nefiind depusă nicio documentaţie la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti.

Ministerul Culturii îşi exprimă disponibilitatea de a oferi consiliere cu privire la elaborarea documentaţiei, după care va derula procedurile administrative pentru obţinerea avizelor necesare pentru funcţionarea Muzeului CFR.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img