2 aprilie 2023
9.1 C
București

Merele din Republica Moldova au ajuns și în India

Republica Moldova își extinde zonele în care face exporturi, iar primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns tocmai în India. Alte patru containere sunt pe drum și vor ajunge la destinație în aceste zile. Containerul a traversat peste 7500 km pe cale maritimă și a ajuns în India în 40 de zile.

Exportul a cinci containere cu mere în India a fost susținut prin eforturile diplomației economice a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, conjugate cu cele ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a acordat asistența necesară pentru îndeplinirea cerințelor fitosanitare existente în India.

Livrarea celor o sută de tone de mere face parte din eforturile Executivului de la Chișinău de a include Republica Moldova în Ordinul privind carantina plantelor din India, care reprezintă lista țărilor autorizate pentru exportul de mere.

Ne propunem o cooperare pe termen lung cu India, care este o piață uriașă, iar exportul de mere este un prim pas. India importă anual peste 430 mii tone de mere și ne bucură cererea pentru produsele de calitate din țara noastră. Apreciem cooperarea foarte bună cu autoritățile indiene în acest sens„, spune viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Primele exporturi către India au fost efectuate de către doi producători agricoli, membri ai Asociației Moldova-Fruct.

Mai multe evenimente dedicate promovării exporturilor în India au loc în aceste zile în Mumbai și Chennai, cu participarea unei delegații din Republica Moldova, formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, mediului privat și partenerilor de dezvoltare.

Dacă în anul 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, anul trecut acestea au ajuns la 30 de destinații. Anterior, marea majoritate a exporturilor de mere era concentrată pe o singură piață, în schimb astăzi exportul pe piețe îndepărtate pe cale maritimă a devenit o practică frecventă. Această diversificare presupune standarde mai ridicate de calitate, o logistică mai complicată și cunoașterea specificului noilor piețe.

În anul 2022, Guvernul a creat condiții mai bune pentru exporturile agricole moldovenești și pe piața Uniunii Europene, instituind Coridorul Verde pentru exportul produselor perisabile, încheind acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri și obținând dublarea cotelor scutite de taxele vamale pentru mere, cireșe, prune, roșii, usturoi, struguri de masă și suc de struguri.

Autor: Filip Denis
Foto: Guvernul Republicii Moldova
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei