30 septembrie 2022
16.7 C
București

Medicul Valeriu Gheorghiţă: Cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare anti- COVID, cel puţin în perioada următoare

De citit...

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, susține că, cel puțin în perioada următoare, persoanele cu vârsta sub 18 ani, cele cu boli cronice grave sau pacienții aflați în stadii terminale nu vor fi imunizaţi.

Specialistul amintește faptul că în acest moment nu există studii certe cu privire la aceste categorii de vârstă efectuate de companiile care dezvoltă un vaccin care să combată infecţia provocată de noul coronavirus.

În momentul de faţă, în studii, este o singură companie care a inclus, de pildă, persoane între 12 şi 18 ani în studii, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer un pacient cu un cancer în fază avansată, un cancer necontrolat terapeutic sau în fază realmente necontrolată şi de finalizare. Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cornice”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la un post de televiziune.

Referindu-se la persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, medical a precizat că atunci când o persoană a trecut prin boala provocată de noul coronavirus şi organismul său a produs anticorpi, s-ar putea amâna vaccinarea, dar aceasta nu este contraindicată la acest moment.

Valeriu Gheorghiţă susține că, dacă populaţia va accepta vaccinul, cel mai probabil după jumătatea anului viitor s-ar putea discuta despre imunizare colectivă.

De asemenea, este important ca măsurile existente acum să respectate până la momentul imunizării colective. „Categoric da, este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenţie, însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor-uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă”, a punctat medicul.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img