7 decembrie 2023
0.2 C
București

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni au realizat peste două mii de transplanturi medulare cu celule stem

Transplantul medular cu celule stem hematopoietice salvează vieți, iar până acum medicii de la Institutul Clinic Fundeni au realizat peste două mii de astfel de intervenții. Dintre acestea, 85% au fost făcute la adulţi, iar 15% la copii.

Prof.univ.dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular și Director Medical al I.C.Fundeni,  a menționat că, în acest moment, în cadrul unității din București se efectuează aproape 90% dintre transplanturile din România. În acest context, expertul a atras atenția asupra necesităţii creşterii numărului de proceduri de transplant.

Noi încercăm să creştem această activitate. În 2018, pe statistica Eurostat, România era penultima ca număr de transplanturi la 100 de milioane de locuitori, după noi mai era Cipru. Faţă de Germania transplantăm de trei ori mai puţin, faţă de ţările celelalte din Europa de Vest, faţă de Cehia, de două ori mai puţin. (…) Noi sperăm să avem o casă nouă, (…) să creştem această activitate, pentru că pacienţii au nevoie de condiţii hoteliere speciale. Aşteptăm să fie acreditat Centrul Universitar Cluj, care are un sector mare de transplant amenajat şi, probabil, anul viitor vom avea un nou centru de transplant şi sperăm ca măcar o parte dintre pacienţii din Transilvania să fie transplantaţi la Cluj”, a detaliat Alina Tănase.

Pentru hematologia românească anul 2001 rămâne unul de referință în istoria medicinei românești , realizându-se la Timișoara, Târgu Mureș și București  primele transplanturi medulare din România. Iar aceste realizări de excepție au putut fi posibile unor echipe medicale deosebite conduse în Clinica de Hematologie de la Timișoara de către  prof.univ.dr. Margit Șerban, în Clinica de Hematologie de la Târgu Mureș de către prof.univ.dr. Benedek Istvan, iar în Clinica de Hematologie de la I.C.Fundeni de către prof.univ.dr. Dan Coliță și prof.univ.dr. Constantin Arion.

Astfel, pentru adulții și copiii cu diferite forme de leucemie care nu puteau beneficia de o intervenție medicală salvatoare, până atunci, în țara noastră, Centrul pentru Transplant Medular de la I.C.Fundeni a devenit, din 2001 și până astăzi,  un pol al renașterii, al speranței, al încrederii și al dovezii reale că leucemia poate fi învinsă.

Frumoasa istorie a transplantului medular de la Institutul Clinic Fundeni ce și-a scris prima filă în anul 2.000, odată cu formarea și instruirea echipelor medicale în vederea realizării noilor proceduri speciale care au fost transpuse în realitate un an mai târziu, reprezintă în fond povestea celor peste 2.000 de pacienți care au beneficiat de-a lungul acestor ani de terapiile inovative din hematologia universală, terapii care au culminat , anul trecut, în 26 aprilie, cu introducerea în Clinica de Hematologie de la Fundeni a revoluționarei proceduri medicale CAR-T atribuită pacienților care nu răspund la tratamentele clasice și care astfel primesc o nouă mare șansă la viață, iar rezultatele obținute atât la pacienții noștri adulți, cât și la pacienții pediatrici mă determină să spun că astăzi Centrul pentru Transplant Medular de la Fundeni este unul superpozabil marilor centre de profil ale lumii și care, sunt convinsă,  se va dezvolta continuu și în tandem cu evoluția cercetării științifice medicale” a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din București, prof.univ.dr. Anca Coliță.

Este ceva extraordinar că astăzi, după mai bine de două decenii de actvitate medicală continuă în domeniul transplantului medular,  în Centrul de la Fundeni putem realiza toate procedurile medicale existente în hematologia mondială , inclusiv terapia celulară CAR-T, iar acest succes poate fi atribuit în primul rând reputaților Profesori Dan Coliță și Constantin Arion care au pus aici bazele activității de transplant de celule stem hematopoietice, precum și tinerei și ambițioasei echipe medicale din Clinica de hematologie a Institutului nostru  care se află într-un permanent schimb de expertiză cu medici omologi din întreaga lume, fiind mereu în contact direct cu tot ceea ce aduce nou cercetarea științifică medicală în domeniul hematologiei și astăzi, când ne aflăm la aniversarea a 2.000 de proceduri de transplant medular nu putem decât să ne înclinăm în fața pacienților noștri și să readucem în mentalul colectiv ideea că lupta împotriva acestor teribile boli trebuie să fie mereu a noastră , a tuturor ”, a menționat, la rândul său, prof.univ.dr. Alina Tănase.

Totodată, președintele Asociației Române Împotriva Leucemiei (ARIL), Monica Bunaciu Curt, un pacient care a învins leucemia, a declarat că se bucură să marcheze numărul de 2.000 de transplanturi de celule stem hematopoietice. „Asociația Română Împotriva Leucemiei – ARIL a fost activă și a susținut Institutul Clinic Fundeni încă de la înființare și continuăm să luptăm pentru dreptul pacienților care au nevoie de transplant de a beneficia de cele mai inovative terapii. Furnizăm servicii de consiliere pentru pacienți, strângem fonduri pentru echipamente moderne și pentru pregătirea personalului medical și suntem alături de specialiști pentru a găsi soluțiile cele mai bune pentru pacienți”, a subliniat Monica Bunaciu Curt.

Scurt istoric al activității de transplant medular de la I.C.Fundeni:

  •  2001: realizarea primei proceduri de transplant medular (autolog)
  • 2002: primul transplant alogen de la donator din familie 100% compatibil
  • 2008: se înregistrează 100-transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice
  • 2011: se înregistrează 300-transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice
  • 2012: se inaugurează prima bancă de celule stem dintr-un spital public românesc
  • 2013: se realizează primul transplant cu donor neînrudit -Registrul Național al Donatorilor
  • 2015: primul transplant cu celule stem haploidentice
  • 2017: se înregistrează 1.000-transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice
  • 2022: primul centru calificat din România pentru administrarea terapiei CAR-T
  • 2023: 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice (15% copii, 85% adulți)
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Institutul Clinic Fundeni
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei