29 noiembrie 2023
7.9 C
București

Măsură excepțională. Firmele din Republica Moldova își vor distribui dividendele exclusiv prin transfer bancar

Începând cu data de 20 iulie, profitul net al companiilor din Republica Moldova va fi plătit asociaților exclusiv prin transfer bancar. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, cu scopul de a transparentiza resursele financiare distribuite persoanelor fizice și a reduce volumul de numerar utilizat în scopuri de evaziune fiscală și finanțarea unor activități ilicite.

S-a decis completarea Dispoziției CSE nr. 45 din 31 octombrie 2022 cu noi prevederi. Respectiv, a fost introdus plafonul minim de 10 mii lei lunar pentru interdicția efectuării tranzacțiilor în numerar de către persoanele care se regăsesc pe listele de sancțiuni și persoanele afiliate acestora. Totodată, a fost actualizată lista sancțiunilor aplicabile entităților raportoare în cazul încălcării regimului de sancțiuni. Astfel, în cazurile depistate ar urma să fie aplicate sancțiunile prevăzute de legislația sectorială corespunzătoare acestora.

Membrii CSE au mai aprobat sistarea activității centrului provizoriu de gestionare a refugiaților de la Calarașovca, raionul Ocnița, acolo unde au fost cazate, pe parcursul ultimului an, 2.162 de persoane. De asemenea, s-a convenit alocarea a 2639,8 mii de lei pentru cele 53 de centre de refugiați care activează în prezent.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, s-a decis sistarea activității centrelor de gestionare a refugiaților, care vor avea un număr de beneficiari mai mic decât 20% din capacitatea lor, pe parcursul a 20 de zile calendaristice.

Autor: Filip Denis
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei