30 septembrie 2022
19.2 C
București

Maraton pentru viață! Opt persoane au primit o nouă șansă după ce medicii ieșeni au prelevat organe și țesuturi de la doi donatori

De citit...

Cadrele medicale duc adevărate maratoane pentru viață, muncind în condiții grele pentru a oferi șanse pacienților aflați în situații critice. Prelevarea și transplantul de organe fac parte din acest maraton, iar în ultima perioada specialiștii din Iași se remarcă printre campionii „olimpiadelor” pentru viață datorită faptului că sunt implicați în foarte multe prelevări de organe.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul „Prof.dr Nicolae Oblu” din capitala Moldovei au fost efectuate mai multe prelevări de organe și ţesuturi de la doi donatori. Prin aceste intervenții, opt persoane au primit o nouă șansă la viață. 

Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, a mulțumit public atât familiilor care au recurs la acest gest altruist, cât şi echipelor medicale implicate în activitatea de prelevare şi de transplant.

Medicul a precizat că unul dinte donatori este o femeie aflată în moarte cerebrală, în vârstă de 37 de ani, din judeţul Vaslui, în timpul intervenţiei fiind prelevaţi rinichii, ficatul şi corneea. Cel de-al doilea donator este un bărbat în vârstă de 21 de ani, din judeţul Iaşi, de la care s-au prelevat ficatul şi rinichii.

Maratonul pentru viață a implicat mai multe echipe de cadre medicale. Astfel, intervenţiile de prelevare de ţesut hepatic au fost efectuate de medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, iar organele prelevate au dat speranță unor pacienți care așteptau de foarte mult timp să primească un ficat. Una dintre intervențiile de transplant a fost realizată chiar la spitalul din Iași, beneficiar fiind un pacient de aici, iar cel de-al doilea transplant de ficat a fost efectuat Institutul Fundeni din Bucureşti.

Prelevarea şi transplantarea rinichilor a fost efectuată de echipele de medici de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi. Cele patru transplanturi renale au fost efectuate în mai puţin de 48 de ore, fiind dusă o adevărată cursă pentru realizarea tuturor intervențiilor.

Intervenţiile de prelevare şi transplant de cornee au fost efectuate de o echipă de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

De la începutul anului şi până în prezent, la Iaşi au fost efectuate trei prelevări de la persoane aflate în moarte cerebrală. În condiţiile foarte dificile cauzate de contextul epidemiologic, dedicarea şi efortul echipelor medicale implicate, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate că transplantul este intervenţia salvatoare de vieţi realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilitate.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Agenția Națională de Transplant Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img