11 august 2022
19.3 C
București

Maramureșenii i-au cucerit pe americani

De citit...

Tradițiile, portul popular, folclorul autentic, danțul și horile maramureșene, meșteșugurile, gastronomia bogată cu specific românesc, toate acestea au fost descoperite de americani în cele două zile ale evenimentului Romanian Weekend at the Wharf, care a avut loc pe 9-10 iulie la Washington DC.

De asemenea, pentru românii stabiliți în SUA au fost două zile în care au simțit și s-au bucurat românește, chiar dacă sunt departe de țara lor natală.

Organizat pentru a celebra cei 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, evenimentul a cuprins spectacole de dans popular și concerte live oferite de artiștii Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, demonstrații de meșteșuguri tradiționale oferite de meșterii populari Daniel Leș și Petre Codrea, expoziții de straie populare, degustări culinare și oenologice, dar și un colțișor special amenajat în care doritorii și-au făcut fotografii pe baloții de fân acoperiți cu cergile tradiționale de lână.

Publicul prezent s-a bucurat de fiecare moment prezentat în cadrul programului, fiind curioși de elementele meșteșugurilor prezentate, cum ar fi tipul de lemn folosit în sculptură, de lutul folosit în olărit, instrumentele,  dar și tehnica folosită. Și expoziția de costume populare a atras atenția, iar artiștii Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” au strâns oamenii în hore și au dansat pe cântecele din folclorul maramureșean.

Festivalul inedit a adunat americani dornici să cunoască cultura și tradițiile maramureșene, dar și membrii ai comunității româno-americane, dornici să petreacă două zile în spiritul românesc chiar în capitala SUA.

La finalul ultimei zile a festivalului, zeci de oameni îmbrăcați în cămașă tradițională românească au urcat pe scenă și au marcat prima ediție a Romanian Weekend at the Wharf.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în SUA, Institutul Cultural Român la New York în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Consiliul Județean Maramureș

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Sarom Packinging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro pentru extinderea business-ului

Sarom Packaging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro, în următorii patru ani, pentru extinderea business-ului. Planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea de noi sucursale....

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img