27 septembrie 2022
16.2 C
București

Madrid, prima capitală europeană care reintră într-un lockdown parțial

De citit...

Madrid este prima capitală europeană care reintră într-un lockdown parțial. Astfel, din cauza epidemiei de COVID-19, locuitorii metropolei spaniole, dar și cei din nouă oraşe învecinate nu mai pot părăsi aceste localităţi începând de vineri seară.

Decizia a fost luată de Ministerul spaniol al Sănătăţii și a fost contestată imediat în justiţie de autorităţile regionale.

Noile restricții, intrate în vigoare vineri, la ora locală 22.00 (20.00 GMT), nu sunt la fel de stricte cum au fost cele instituite în luna martie, când spaniolii nu-şi mai puteau părăsi locuinţele decât în câteva situaţii bine precizate.

Pe lângă interdicţia de părăsire a localităţilor şi de intrare în acestea, conform noii decizii a Ministerului Sănătăţii barurile şi restaurantele se vor închide la ora 23:00 – până în prezent ora de închidere era 01:00. De asemenea, capacitatea restaurantelor, magazinelor şi sălilor de fitness va trebui să fie redusă la jumătate, informează AGERPRES.

Executivul regiunii Madrid a contestat decizia ministerului şi s-a adresat justiţiei, susţinând că este vorba despre o imixtiune a guvernul central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.

Totuşi, premierul spaniol Pedro Sanchez a asigurat că ordinul ministerial respectă competenţele autonome ale Madridului şi a justificat noile restricţii prin situaţia epidemiologică ”extrem de gravă” din această regiune. Conform datelor oficiale, peste o treime din noile cazuri de COVID-19 înregistrate în Spania sunt în regiunea Madrid, iar ultima raportare zilnică, cea de joi, arăta 3.715 noi cazuri pe ansamblul Spaniei.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img