11 august 2022
19.3 C
București

Lumea se transformă, iar știința atinge frontiere de temut

De citit...

Lumea se transformă pe măsură ce o serie de tehnologii ajung la maturitate. Toate aceste schimbări produc transformări în lumea în care trăim, știința atingând frontiere de temut.

Anticiparea a ceea ce urmează necesită să acordăm atenție elementelor mai puțin cunoscute și importante ale lumii naturale înainte să ne prindă nepregătiți.

Multe dintre aceste elemente pot genera tehnologii de schimbare a jocului și pot conferi noi sensuri ale unor fenomene cunoscute deja. În acest sens, echipa www.weforum.org a apelat la o rețea de experți care să spună care dintre ramurile cercetării științifice îi fac să fie cei mai încântați și de care sunt cei mai preocupați. Au răspuns 660. Și credem că răspunsurile lor vă vor surprinde.

Frontiere viitoare

După cum v-ați putea aștepta, aceleași tehnologii despre care mulți dintre noi citim și vorbim sunt, de asemenea, în topul preocupărilor experților. Problemele complexe evidențiate au inclus „suspecții obișnuiți”: inteligența artificială, editarea genomului uman, energia durabilă și viitorul armelor.

Dar, dacă vrem să fim mai bine pregătiți să întâmpinăm neașteptatul, trebuie să ascultăm mai atent. Sondajul pentru frontierele viitoare își propune să facă exact acest lucru. În profunzimea datelor, am găsit voci ale căror speranțe și temeri erau diferite de restul.

Din aceste răspunsuri intrigante, am distilat opt Frontiere Viitoare ale științei și tehnologiei, despre care am face cu toții bine să știm mai multe”, explică David Gleicher, autorul materialului publicat de World Economic Forum .

Patru dintre ele se anunță ca fiind o mare șansă pentru omenire, patru prezintă riscuri foarte mari.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință declară URGENȚĂ CLIMATICĂ

Tendințe care promit schimbări benefice

  1. Biologia cuantică

Cum pot transforma plantele, într-o miliardime de secundă, lumina soarelui în energie chimică ca să poată trăi? Cum pot detecta păsările câmpul magnetic al Pământului, pentru a parcurge mii de kilometri? Cum poate ADN-ul nostru să sufere mutații  la întâmplare fără nicio cauză aparentă? Ce este conștiința?

Înțelegerea modului în care biologia a evoluat pentru a profita de un comportament, în mod evident cuantic, și ce rol poate avea fizica cuantică în creierul uman este o zonă de cercetare în evoluție. Ar putea răspunde la unele dintre cele mai mari mistere ale științei și ar putea duce la tehnologii dincolo de imaginația noastră.

  1. Procesul de învățare al calculatoarelor prin date mici

Nu trece o zi fără vești despre modul în care inteligența artificială ne va schimba lumea. Dar IA-ul de astăzi are limitări majore. Pentru ca mașinile să învețe, au nevoie de seturi uriașe de date de instruire. Atunci când se confruntă cu scenarii care diferă de exemplele utilizate în formare, acestea se descompun. Inteligența umană este invers. Vedem o situație nouă surprinzătoare și, cu date foarte mici, creierul nostru este programat să poată generaliza, în mare parte cu rezultate excelente.

Sistemele de IA despre care auzim astăzi sunt încă impresionante, dar sunt probabil „ponei” care pot executa cu un singur truc. Un sistem care poate învăța cu atâta agilitate ca un om și să furnizeze servicii valoroase fără a fi nevoie de cantități uriașe de date de antrenament ar schimba jocul. Ar putea duce la capacități egale sau superioare celor  umane.

  1. Superconductivitatea realizată la temperatura camerei

Puține lucruri au schimbat condiția umană mai mult decât capacitatea noastră de a valorifica energia electrică. Dar când stocăm electricitatea într-o baterie, aceasta se degradează în timp și când transmitem electricitate prin cabluri, o anumită energie se pierde întotdeauna. Materialele supraconductoare pot realiza transmiterea și stocarea fără pierderi a energiei electrice și pot crea câmpuri magnetice puternice care nu slăbesc niciodată.

Superconductorii ar putea genera o revoluție energetică, scrie profesorul Suchitra Sebastian  de la Cambridge într-un articol în care își propune să explice misterele materialului într-un limbaj accesibil. Imaginează-ți trenuri care pot levita și  care pot atinge viteze incredibile; o lume alimentată în întregime de fermele solare din deșert; calculatoare ultra-rapide; aparate RMN ieftine; tehnologii la care nu am visat încă.

Cu toate acestea, superconductorii pe care îi avem astăzi funcționează doar când s-au răcit la sute de grade sub zero. Aceasta este o problemă dificilă din punct de vedere tehnic care face imposibilă tehnologia supraconductorilor la scară comercială. Atingerea superconductivității la temperatura camerei ar transforma lumea în moduri comparabile cu  transformările produse atunci când am început să folosim electricitatea

  1. Veninuri

De la păianjeni și scorpioni până la broaște și melci, există mai mult de 220.000 de specii care produc cocktail-uri complexe de toxine numite venin. Veninurile conțin proteine puternice care au evoluat pentru a acționa rapid și în moduri foarte precise, legându-se de ținte specifice din corp, precum o încuietoare și o cheie, cu efect devastator. Pe scurt, acestea sunt superdrogurile naturii.

Dacă chimiștii ar reuși să facă medicamente care să funcționeze la fel de bine ca veninurile, am observa o creștere dramatică a eficacității medicamentelor și o scădere a efectelor secundare. Unul dintre motivele pentru care producătorii de droguri nu au folosit mai mult veninurile este dificultatea de a dezlega chimia lor complexă pentru a identifica ingredientele active.

Însă aplicarea noilor tehnologii, a instrumentelor care caracterizează sistematic diferențele de ADN, ARN, proteine și molecule implicate în structurile celulare și în metabolism permit oamenilor de știință să decodeze și să catalogheze structura veninului într-un ritm mult mai rapid. Acestea ar putea duce la o revoluție în descoperirea medicamentelor pentru tratarea bolilor umane.

Frontierele periculoase ale domeniilor de cercetare

  1. Arme letale autonome

Indiferent dacă sunt drone, arme sau roboți, ceea ce definește sistemele letale de arme autonome (LAWS) este că, odată desfășurate, iau propriile decizii cu privire la momentul în care trebuie să folosească forța letală sau nu.

  1. Fenotipizarea digitală

Fanii științei de ficțiune au visat de mult timp la dispozitive portabile care identifică boli și afecțiuni cu o scanare rapidă a corpului. O astfel de tehnologie este acum aproape de realitate, cu apariția algoritmilor care pot analiza înregistrări video, text și audio pentru a identifica tipare subtile sau anomalii pe care ochii și urechile umane nu le pot înregistra.

În timp ce fenotipizarea digitală ar putea conferi noi abilități  oamenilor, ea poate fi folosită și pentru screeningul pasiv al populațiilor fără consimțământul sau conștientizarea acestora. Camerele de securitate și supraveghere au devenit un fapt de viață în orașe, mijloace de transport, birouri și chiar școli. În curând, va fi posibil ca aceste sisteme să surprindă schimbări în sănătatea noastră fizică și psihică fără ca noi să știm despre aceasta.

Răspândirea dispozitivelor digitale care ne urmăresc modelele de comportament ar putea fi chiar în stare de a schimba domeniul psihiatriei, scrie Amit Etkin, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

Ceea ce fac companiile, guvernele sau terții cu aceste date va deschide o nouă frontieră în dezbaterile deja complicate privind confidențialitatea datelor și drepturile digitale.

  1. Neuromodulare non-invazivă

Forțele intangibile, cum ar fi curenții electrici, undele cu ultrasunete și stimularea magnetică pot fi utilizate pentru a modifica stările mentale, comportamentele sau fiziologia creierului, în moduri care necesită intrarea chirurgicală în craniu sau ingerarea medicamentelor. Acest lucru duce la tratamente noi pentru depresia persistentă sau ușurare pentru tremururile Parkinson, fără a fi nevoie să implantăm un dispozitiv în adâncul creierului pacientului. Dar fără o reglementare clară, această tehnologie este ușor de utilizat în moduri neaprobate, care ar putea pune consumatorii în pericol.

CITEȘTE ȘI: Turistul pasionat de știință și tehnică descoperă școala de inginerie

Există deja o piață mică în jurul kiturilor de stimulare a creierului do-it-yourself.  Judecând la extrem, nu este greu să ne imaginăm un viitor în care companiile și guvernele ar putea implementa dispozitive pentru manipularea stărilor mentale ale lucrătorilor, soldaților sau ale cetățenilor, reglând în sus sau în jos nivelurile lor de veghe, atitudinea față de autoritate, temeri sau inhibiții.

  1. Dreptatea predictivă

Aceasta este capacitatea de a utiliza inteligența artificială, tehnologiile de neuro-imagistică și date mari pentru a identifica indivizii și scenariile în care infracțiunea are o probabilitate mare de apariție. Inteligența artificială folosită în sălile de judecată ar putea contribui la eficientizarea justiției și să ia în considerare riscurile într-o lume în care proliferează algoritmi de falsificare a probelor. Ne confruntăm cu o revoluție digitală, susține Daniela Piana, care explorează etica justiției predictive. „Depinde de noi să ne asigurăm că  ne lăsăm conduși de reglementări, mai degrabă decât să cădem în capcana de a  înlocui  reglementările statului de drept  cu  un sistem codificat”.

Vorbind de reguli, într-o lume în care procesele juridice sunt influențate de judecători și juriuri inteligente artificial, aceste patru principii ar putea ajuta la protecția împotriva prejudecăților IA programate.

Autor: Corina Gheorghe
Foto:  Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Sarom Packinging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro pentru extinderea business-ului

Sarom Packaging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro, în următorii patru ani, pentru extinderea business-ului. Planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea de noi sucursale....

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img