Home Locuri de muncă Legislația muncii și costurile mai mici cu angajații fac România rezilientă în...

Legislația muncii și costurile mai mici cu angajații fac România rezilientă în fața valurilor de concedieri de la nivel global

România rămâne rezilientă în fața valurilor de concedieri de la nivel global, pe fondul legislației mai protectoare, cu un cod al muncii de inspirație franceză și un accent social, dar și datorită costurilor mai scăzute cu angajații față de alte țări. Informațiile apar într-o analiză True People, companie specializată în headhunting cu ajutorul tehnologiei.

România, cu toate că nu mai poate fi considerată o destinație ieftină pentru investitori, este una extrem de competitivă, iar costurile cu angajații sunt încă cu mult sub cele pe care companiile le au pe piețele mature, de unde provin marii jucători din economie. Chiar dacă procentual costurile de personal pot fi similare (aproximativ 45-50% din costurile totale), diferențele semnificative apar la valoarea netă. Dacă ne uităm la statisticile publicate de Uniunea Europeană, salariul mediu net lunar estimat pentru 2023 este de 1863 euro net, în timp ce România este la mai puțin de jumătatea acestui nivel, cu 880 euro net lunar și de 3-4 ori mai mic decât nivelul mediu net al țărilor vestice. Diferența este indiscutabil mai mare față de nivelul Statelor Unite. Toate acestea, alături de o rată a șomajului de doar 5,5% și o forță de muncă bine pregătită și deja educată în sensul bunelor practici oferă o protecție semnificativă în fața unui val de concedieri la nivel internațional. Decizia unor restructurări masive sau a ieșirii de pe piața românească a unor actori globali mari nu pare un obiectiv dezirabil în mod particular”, a declarat Elena Georgescu, fondator și CEO True People.

Mărimea relativ redusă a pieței din România și impactul scăzut în economia globală fac ca beneficiile de costuri obținute prin disponibilizarea colectivă, comparate cu riscurile și dificultățile cauzate să nu fie justificate pentru cele mai multe dintre companiile analizate.

Potrivit True People, România nu a ajuns încă o piață saturată și oferă un potențial de creștere semnificativ, mai ales pentru companiile cu o puternică prezență în EMEA. România, ca piață de desfășurare în EMEA a unor companii globale, se bucură de o percepție optimistă din partea investitorilor la bursă în ceea ce privește potențialul de creștere, extrem de important pentru încredere și prețul ascendent al acțiunilor.

Dacă la nivel global în unele industrii au loc disponibilizări și reorganizări, în România companiile pierd bani mai de grabă din plecări ale angajaților și din lipsa unei politici clare privind talentele.

Atenția ar trebui mai degrabă îndreptată pe termen lung către retenția de personal și cum sunt gestionate talentele, deoarece un procent semnificativ din potențialul de creștere al companiilor este irosit astfel. În lipsa unei planificări strategice a personalului, se poate ajunge la un deficit major de talente care sabotează creșterea, care de multe ori este pus, în mod eronat, pe seama pieței sau a contextului extern. Realitatea este că de multe ori recruiterii abia au timp să stingă focurile din business și se concentrează pe ce este urgent, iar timpul alocat pentru a crea și a gestiona pepiniere de talente nu este suficient și face ca acest proces să nu fie fezabil. Soluțiile noastre adresează eficient exact astfel de probleme, iar recent am lansat un serviciu inovator, de abonament, inspirat din nevoile clienților noștri, prin care companiile vor avea siguranța că vor putea angaja prompt profesioniști calificați și valoroși la momentul potrivit, când vor avea creștere, cu un buget accesibil și mai ales predictibil. Ne adresăm companiilor dispuse să gândească și să implementeze o strategie pe termen lung, pentru a intra sau a-și consolida poziția în topul angajatorilor”, a adăugat Elena Georgescu.

Plecarea unui angajat poate aduce pierderi de cel puțin 30-50% din salariul său anual brut. Spre exemplu, la un salariul mediu de 7500 RON pierderile sunt de cel puțin 27-45.000 lei, conform specialiștilor din piață.

Prin noul serviciu lansat de True People, companiile își vor putea reduce deficitele de talente, într-o perioadă în care contextul volatil de la nivel global poate pune presiune pe costuri. El este adresat mai ales firmelor dinamice, care estimează noi creșteri pe piață, dar și celor care vor să-și asigure planul de succesiune sau rolurile cheie din companie, celor care anticipează plecări sau nu sunt 100% sigure de planul de headcount.

Planul strategic de personal trebuie să includă necesarul anual de personal pe diferite funcții, departamente și subcategorii. Totodată, include numărul de persoane, dar și de roluri disponibile, fiind luate în calcul plecările anticipate într-un an, concediile maternale, potențiale roluri noi rezultate din dezvoltarea businessului, eventuale reorganizări ale afacerii, dar și mobilitatea internă (transferuri, promovări, relocări).

Conform companiei de headhunting, în general acest plan este indispensabil firmelor cu un număr mediu și mare de angajați.

Autor: Ioana Galeș
Foto: True People/ Arhiva Ordinea Zilei

 

 

Exit mobile version