Home Diaspora kinema ikon vine la Ars Electronica Festival din Linz

kinema ikon vine la Ars Electronica Festival din Linz

Institutul Cultural Român de la Viena sprijină prezența în premieră a grupului kinema ikon, cel mai longeviv grup multimedia din România, la unul dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate artelor și noilor tehnologii, festivalul ARS ELECTRONICA din Linz.

kinema ikon vine la Ars Electronica Festival din Linz cu proiectul kimæra, compus din nouă lucrări realizate de 12 artiști pe parcursul a doi ani, și care își propune să devină un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul va fi funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină mediile vechi cu media digitală (nouă), spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), Realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, NFT etc. coordonate de un computer central, fiecare dintre cele 9 module având o intrare și o ieșire care permite lucrărilor să interacționeze între ele.

kimæra este expusă în spațiul Muzeului de Artă Arad unitatea centrală care conectează cei opt moduli urmând a fi instalată în expoziția din cadrul ARS ELECTRONICA. Pe durata festivalului publicul din Linz va interacționa în timp real cu instalația din Arad.

Modulele kimæra sunt create de: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / Ioana Marșic / Thea Lazar / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragoș Dogioiu
Aplicația AR: DARV.org, Florian Weinrich / programare: Mihai Sava / aplicația green screen: Ilie Ciotir
Curator: Călin Man

kinema ikon – atelier multimedia a fost fondat de George Sabău în 1970 (Arad, RO). Din 1970 până în 1989 au fost produse 62 de filme experimentale și 62 de documentare; între 1994 și 2004, grupul a fost unul dintre principalii promotori ai artei digitale în România. În 2003, kinema ikon a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Din 2005, kinema ikon a revenit la producția de lucrări hibride. Grupul are un spațiu dedicat la Muzeul de Artă din Arad. Călin Man este coordonatorul actual al grupului.

Ediţia din acest an a festivalului Ars Electronica se desfăşoară în perioada 6-10 septembrie la Linz, având ca motto „Who owns the truth?. Programul festivalului cuprinde expoziţii, conferinţe, spectacole, concerte, ateliere şi prezentări ce vor avea loc pe parcusul a cinci zile în Ars Electronica Centre, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi Postcity (utilizat ca și spațiu central al festivalului deja din 2015).

Autor: Filip Denis
Foto: Institutul Cultural Român de la Viena
Exit mobile version