30 septembrie 2022
16.7 C
București

Județul Vâlcea va avea propriul geoparc. Oltenia de sub Munte va face parte din Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO

De citit...

Județul Vălcea va avea propriul geoparc. Oltenia de sub Munte va face parte din Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO și va reprezenta un punct important de atracție turistică.

În vederea dezvoltării acestui proiect, prefectul Sebastian Fârtat a semnat un parteneriat de colaborare cu Asociația Kogayon. Geoparcul urmează să fie înființat în partea central-nordică a județului Vâlcea.

Prin parteneriatul semnat, Prefectura Vâlcea se angajează să sprijine, în măsura posibilităților și a competențelor legale, derularea studiilor, demersurilor și activităților necesare obținerii statutului de sit internațional UNESCO pentru această zonă.

Asociația Kogayon a demarat încă de anul trecut procedura de înscriere a zonei în rețeaua de geoparcuri UNESCO, în luna noiembrie a acestui an urmând să fie inițiat procesul propriu-zis de aplicare pentru recunoașterea acesteia ca teritoriu de dezvoltare durabilă, cu valori naturale și culturale de importanță internațională. Încheierea acestui proces este preconizată pentru primăvara anului 2023, după vizita de evaluare a specialiștilor din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), așteptați să sosească în Vâlcea în vara anului viitor.

„Respectul față de natură reprezintă grija noastră față de noi înșine și față de copiii noștri. Să o ocrotim ca pe ceva neprețuit care ne hrănește dar nu ne aparține!”, a transmis prefectul Sebastian Fârtat la finalul întâlnirii cu Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon.

Geoparcul „Oltenia de sub Munte” are o suprafață de peste 635 de kilometri pătrați și se întinde pe teritoriul localităților Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Băile Olăneşti, cu Parcul Naţional Buila-Vânturariţa în centru.

Autor: Victoria Preda
Foto: Asociația Kogayon Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img