29 mai 2023
23.5 C
București

Invitație la muzeu! Palatul Magna Curia găzduiește expoziția de pictură Still-life

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva găzduiește, până pe 17 aprilie 2023, expoziția de pictură „Still-life”. Cu această ocazia, publicul poate descoperi lucrări în ulei pe pânză realizate de către Constantin Alăzăroae. În cadrul acestei eveniment special, expune în calitate de invitat de onoare și prof. dr. Adriana Emilia Cănija Popa, o personalitate care deţine o prodigioasă activitate de creaţie şi de cercetare în domeniul Artelor Textile.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 31 Martie 2023, ora 11:00, la Palatul Magna Curia. Curatorii expoziției sunt muzeograf dr. Diana Loredana Pantea și prof. dr. Adriana Emilia Cănija Popa.

Pe parcursul anilor Constantin Alăzăroae a studiat în calitate de autodidact şi putem discuta despre un spirit în continuă formare, în prezent, fiind masterand în anul al II-lea, la Facultatea de Arte şi Design, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Iubind natura şi transcrierea vizuală a realităţii înconjurătoare, artistul încearcă să exprime prin limbajul formelor şi al culorilor, al liniilor şi al tuşelor: trăirile, stările şi gândurile, care îl întâmpină în momentele de creaţie din atelier. Lucrările realizate de Constantin Alăzăroae sunt învăluite de harul dăruirii şi de bucuria creaţiei, încărcată cu forţă – profundă, trainică şi constantă. Putem admira stilizările din compoziţiile plastice sau decorative şi, naturile statice, care denotă sensibilitatea aparte a autorului, fascinat de frumusetea perisabilă a florilor, care devin simboluri ale iubirii şi frumuseţii.

Creaţia sa se remarcă prin tuşa sigură şi viguroasă, prin evidentul progres realizat în ultimii ani, prin abordarea de diverse tematici: naturi statice cu fructe şi veselă preţioasă, ce exprimă bogăţie şi abundenţă, cu obiecte rustice şi cu flori multicolore, peisaje, compoziţii abstracte, decorative sau picturale.

Dezvoltând aparte predilecţie pentru subiectul naturii statice, picturile sale constituie proiecţia lumii interioare dar, reprezintă şi o strânsă legătură cu subiectul realităţii şi îndeamnă la contemplaţie. Constantin Alăzăroaie se află în căutarea sinelui, dar şi-a descoperit chemarea şi este influenţat de mediul social în care se formează şi îşi doreşte să evolueze.

Construindu-şi creaţia în funcţie de realităţile spirituale şi cultural – educaţionale pe care le acumulează, Constantin Alăzăroae creează propria lume de patimă şi dor, emoţie şi speranţe, melancolie şi iubire, pe care o proiectează pe suprafaţa pânzelor. Compoziţiile sale includ studiul naturii statice, emană puritate şi frumuseţe, idei şi idealuri care dezvăluie creaţia personală. ”, comentează muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.

Foto: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei