30 septembrie 2022
15.2 C
București

Invenție extraordinară: Apa de mare transformată în apă potabilă

De citit...

Cercetătorii australieni au realizat o invenție extraordinară, care ar putea avea un impact pozitiv asupra vieții. Experții au pus la punct, în premieră mondială, o tehnologie care poate transforma volume semnificative de apă de mare în apă potabilă într-un interval mai mic de 30 de minute.

Specialiștii Universității Monash, cu sediul la Melbourne, au explicat că tehnologia se bazează pe un filtrul cu un design special, care este capabil să genereze zilnic sute de litri de apă potabilă. Filtrul necesită doar razele directe ale soarelui pentru purificarea acesteia în cadrul unui proces eficient energetic, cu costuri reduse şi sustenabil.

La fabricarea filtrelor au fost folosite cadre cristaline metal-organice (MOFs), o clasă de componente constând din ioni de metal care formează un material cristalin cu cea mai mare suprafaţă a oricărui material cunoscut.

În timpul procesului de desalinizare, un filtru MOF funcţionalizat absoarbe mai întâi sărurile din apă, fără niciun consum de energie, apoi cadrele MOF pline cu sare pot fi puse sub razele soarelui pentru a se regenera, având nevoie de mai puţin patru minute înainte să poată absorbi din nou sare din apă. 

Profesorul Huanting Wang de la Departamentul de inginerie chimică a Universităţii Monash, a precizat că desalinizarea este o opţiune fezabilă pentru a adresa criza deficitului de apă la nivel global.

Desalinizarea a fost utilizată pentru a remedia escaladarea penuriei de apă la nivel global. În contextul disponibilităţii apei salmastre şi a apei de mare, la care se adaugă faptul că procesul de desalinizare este sigur, apa tratată poate fi integrată în sistemele acvatice existente cu riscuri minimale pentru sănătate. Dar procesele de desalinizare termală prin evaporare sunt energo-intensive, iar alte tehnologii, precum osmoza inversă, prezintă un număr de dezavantaje, printre care consumul energetic ridicat şi utilizarea chimică în curăţarea membranelor şi declorinare. Cu un consum scăzut de energie şi fără a fi necesare alte substanţe chimice în timpul procesului, noua tehnologie se dovedeşte o variantă durabilă şi sustenabilă pentru soluţii viitoare de apă curată. Acest studiu a demonstrat cu succes că MOFs, care sunt fotoresponsive, reprezintă un absorbant promiţător, eficient energetic şi sustenabil pentru desalinizare. Munca noastră oferă o nouă direcţie interesantă pentru proiectarea unor materiale funcţionale în scopul folosirii energiei solare pentru a reduce cererea de energie şi a îmbunătăţi sustenabilitatea desalinizării apei”, a detaliat profesorul Huanting Wang.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/  www.monash.edu
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img