Învață să treci peste emoțiile unui examen! Un examen reprezintă un moment important în viața noastră, iar dacă nu reușim să ne stăpânim emoțiile riscăm să compromitem tot, iar efortul depus pentru a învăța este zadarnic.
SFATURI UTILE pentru a trece peste emoțiile unui examen
Maria Verdi, psiholog-psihoterapeut integrativ, ne învață câteva tehnici utile pentru a gestiona emoțiile ce par să ne golească mintea în timpul unui examen:
- Când știm data susținerii unui examen, este bine să ne pregătim din timp. Nu se învață cu o zi înainte sau în ziua examenului.
- Este bine să avem un program bine stabilit, să respectăm orele de somn, timpul pentru relaxare, să introducem în alimentatie hrana adecvată susținerii efortului intelectual.
- Se pot folosi suplimente nutritive ce conțin lecitină, omega 3, gingko biloba, adjuvante în memorare și echilibru emoțional.
- Pentru o mai bună memorare se poate folosi fundal muzical special pentru concentrare. După 50 minute creierul are nevoie de pauză, astfel încât este bine să luăm pauze.
- În ziua examenului, înainte de a intra în sala de examinare, conștientizează că este doar un examen ca oricare altul și că nu este ultimul din viața ta.
- Fii optimist, focalizează-te pe aspectele pozitive. Folosește vizualizarea creatoare în cele mai mici detalii, imaginează finalul fericit. Crede în tine!
- Fii de acord că micile emoții, care sunt cu tine, sunt benefice , îți solicită atenție și prezență, activează zona prefrontală unde există soluția.
- Fii atent la respirație, atunci când ești copleșit de emoții, respirația este rapidă, parcă alergi. Fă câteva respirații de ventilare, inspiră-expiră, emisferele cerebrale se echilibrează, devii calm și liniștit .
- Lasă panica deoparte. Dacă ai învățat, toată memoria este cu tine, vei reda informația cerută.
- Înainte de a scrie rezultatul, citește toate subiectele cerute. Citește-le iarăși, îți vei aminti răspunsul corect.
- Fă o schiță pe ciorne cu subiectele cerute. Detaliile vor veni de la sine.
- Începe lucrarea cu subiectul pe care-l știi cel mai bine, apoi abordezi celelalte subiecte.
- Verifică ceasul, nu des, pentru a te încadra în programul optim.
- Ai încredere că poți și evită revenirea asupra subiectelor deja rezolvate.
- Înainte de a preda lucrarea, verifică dacă ai notat datele de identificare, pentru validarea lucrării.
- După ce ai terminat, mergi și relaxează-te, meriți o pauză.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com
CITEȘTE ȘI: Informații cheie despre evaluarea digitalizată a lucrărilor de la examenele naționale