29 mai 2023
23.5 C
București

Intervenții în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor

Unitățile medicale din țară încearcă să-și diversifice procedurile, astfel încât să poată soluționa cât mai eficient diversele probleme de sănătate cu care se confruntă pacienții. Nu de puține ori aceste procedure sunt premiere medicale, la care specialiștii recurc pentru a salva viața bolnavilor.

O astfel de intervenție, în premieră națională, a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bihor. O echipă medicală din cadrul acestei instituții a salvat un pacient de 45 de ani, diagnosticat cu insuficienţă respiratorie severă din cauza unei obstrucţii tumorale traheale. Bărbatul a ajuns la spital în stare gravă, cu o capacitate pulmonară de doar 25% şi risc de deces. Deoarece acesta prezenta obstrucţii tumorale la nivelul traheei şi al bronhiilor, s-a dispus rezecţia tumorală endobronşică multicentrică din trahee, precum şi din bronhiile principale, bilateral.

Au fost două intervenţii la acelaşi pacient, la interval de câteva zile. Prima intervenţie s-a realizat la nivelul traheei şi bronhiilor, cu rezecţie tumorală. Intervenţia a fost minim-invazivă şi s-a realizat cu ajutorul bronhoscopului. Premiera naţională constă în faptul că oxigenarea s-a realizat atât prin jet de ventilaţie, cât şi prin membrană extracorporală – ECMO. Astfel oxigenatorul cu membrană a permis extragerea temporară a sângelui din plămâni şi reintroducerea acestuia după oxigenarea în exterior. Intervenţia a decurs bine”, a explicat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Lisa Crăiuţ, scrie AGERPRES.

A doua intervenție a fost efectuarea procedurii de traheostomie percutană cu ac şi dilatatoare în anestezie locală, pentru îndepărtarea unei tumori din cavitatea bucală.

Lisa Crăiuț a menționat că, „în mod normal, această procedură ar fi necesitat anestezie generală. Însă, din cauza faptului că tumora se afla în cavitatea bucală, pacientul nu a putut fi intubat. Astfel, în premieră la nivelul judeţului Bihor, intervenţia a avut loc cu pacientul conştient”.

Realizarea intervenţiei cu anestezie locală a scurtat timpul de recuperare postoperatorie, a eliminat din riscurile pentru pacient şi a scurtat semnificativ timpul intervenţiei. Aceasta a durat doar 10 minute, în loc de o oră.

Cele două intervenții au fost efectuate în cadrul secţiei de Pneumologie. Echipa medicală a fost coordonată de dr. Alin Suciu, medic primar medicină de urgenţă şi medic specialist pneumologie.

În momentul de faţă, pacientul este în stare stabilă, poate să respire mai bine şi îşi continuă tratamentul de chimioterapie şi radioterapie.

Autor: Sofia Filip
Foto: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei